Hlavní obsah

Sezóna jahod je tu, ochutnejte je na nejrůznější způsoby

Jahody jsou především známy pro své afrodiziakální účinky, nicméně jak odborníci potvrzují tělu dodávají i velmi cenné živiny. Mimořádným zdrojem inspirace jsou pro cukráře. Objevují se ale také v kombinacích, které ovoci zdánlivě nepřísluší. Mimo sektu a čokolády se prý skvěle doplňují s rybou či masem.

Článek

"Z jahod se může dělat spousta zajímavých omáček a přísad. Nabízíme svatojakubské mušle s jahodovým tatarem a krémem balsamico nebo telecí filé s bramborovými nudlemi, lístkem lanýže a jahodovým dipem. Velmi zajímavě dokreslí chuť," potvrzuje šéfkuchař pražské restaurace Černý kohout Vojtěch Petřík.

Kuchaři podle něj rádi kombinují jahody s masnými a rybími výrobky. "Jahody jídlo zvýrazní nebo zjemní. Svatojakubská mušle je sama o sobě nasládlá. Ve spojení s mírnou kyselostí jahody vznikne zajímavá, voňavá chuť, která se k tomu dobře váže," dodává.

Pro gurmány ovšem připadají v úvahu pouze čerstvé sezonní jahody. "Skleníkové jahody, které jsou v obchodech celý rok, nemají žádnou chuť, jsou vodnaté a uměle vyhnané," říká Petřík. Místo cukru se pak letní ovoce může jemně opepřit, osolit nebo pokapat octem.

Jahody jsou přesto nejoblíbenější surovinou cukrářů

Čerstvé jahody jsou ale svátkem především pro cukráře. Ani ti se však nespokojí s tradiční jahodovo-šlehačkovou kombinací. "Jakýmsi módním hitem jsou jahody v čokoládě, čokoládové fontány s jahodami nebo čokoládové fondue s jahodami. Oblíbené je také zapékání jahod s bílkovým sněhem nebo vanilkovým krémem," říká cukrářka Pavlína Berzsiová.

Velmi populární jsou takzvané odlehčené dorty s korpusem mazaným marmeládou a jahodami zalitými v želé. Do koláčů se ale prý jahody příliš nehodí. "Pečené jahody v koláčích nemají výraznou chuť jako rybíz nebo meruňky. Vhodnější jsou jako čerstvá ozdoba, s pudinkem nebo v želé," říká Berzsiová.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Tělo obohatí také o vitaminy A, B, E a organické kyseliny. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu. Povzbuzují tak prý i sexuální apetit. Znalci z kulinářských blogů je doporučují kombinovat s banány a citrusovými plody, chuťové pohárky potěší i jahody parfémované mátou, cukrem nebo koňakem. Pikantní jahodový "tatarák" tak prý v horkém létě osvěží mnohdy lépe než sladká zmrzlina.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně...

Jahody a sekt se k sobě nehodí

Šampaňské a jahody, jako z amerického filmu Pretty women, jsou prý největší pověra spojená se šumivými víny. Češi takovou kombinaci často považují za něco...

Výběr článků

Načítám