Hlavní obsah

Cigarety prý zkracují život kuřáků nejméně o pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Cigarety zkracují život mužů i žen nejméně o pět let. Tvrdí to američtí vědci v nové studii, v níž porovnávají rizika úmrtí u žen a mužů v různém věku. Navíc muži ve srovnání se ženami jsou vždy ohroženi více.

Článek

U mužů, kteří kouří, je ve věku nad 60 let vyšší riziko úmrtí na rakovinu plic než na kardiovaskulární nemoci. Naopak u těch, kdo nikdy nekouřili, je v každém věku vyšší pravděpodobnost, že zemřou na choroby srdce a cév než na rakovinu plic, střev nebo prostaty. Kuřáci mají desetkrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu prostaty a střev, uvádí vedoucí studie Lisa Schwartová.

U žen, které kouří, je do 40 let vyšší riziko úmrtí na rakovinu plic nebo kardiovaskulární nemoci než na rakovinu prsu. Naopak u žen nekuřaček je až do 60 let věku pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci stejná jako na rakovinu prsu.

Vezmeme-li všechny příčiny dohromady, jsou muži v každém věku více ohroženi než ženy, uvádějí američtí vědci ve studii zveřejněné v Journal of the National Cancer Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám