Zatímco stále častěji se vyskytující vedra naši chuť na jídlo podprahově brzdí a tělo kromě toho pocením spaluje více energie, uměle podchlazené prostory klimatizací v nás vyvolávají pocit hladu a nutí nás jíst.

"Bylo též prokázáno, že prudké teplotní rozdíly zvyšují potřebu se najíst," říká profesor Vincent Black z Institutu pro vliv změn teplot na zdraví člověka v Miami.

Toto potvrzuje i člen SL klubu kabrioletů v ČR MUDr. Vladimír Pírko. "V roce 2007 jsem vypracoval krátkou studii (164 respondetů), která prokázala, že u našich členů i ostatních, kteří přesedli v létě do kabrioletů, se počet prázdninových nachlazení snížil o 58 procent. Navíc průměrně zhubli za jedno léto o 1.8kg. Jezdit v létě kabrioletem přírodou je také skvělá relaxace, člověk je více spjatý s přírodou," dodává Pírko.

Klimatizaci jen o pár stupňů méně, než je venku

Studie z Miami dále uvádí, že negativních následků při pobytu v prostorech s klimatizací je více. V příjemném chladu tělo spotřebuje méně energie, kterou si následně ukládá ve formě tukových polštářků, čímž tělo tloustne.

Nepřirozený chlad vysušuje sliznice a pokožku a dochází k natažení svalů. Výrazné teplotní rozdíly způsobují často i nachlazení, díky němuž tělo snižuje přirozenou imunitu. Časté nastydnutí může následně přivodit i další vážnější nemoci.

"Kvůli klimatizaci se vzduchem šíří také viry a bakterie. Proto nenastavujte klimatizaci na příliš nízké teploty - bohatě stačí rozdíl o 4 - 6 °C" nižší, než je venkovní teplota," dodává Black.