Hlavní obsah

Máslo versus margarín - čemu dát v kuchyni přednost

Novinky, Agáta Fischerová

Není to tak dávno, kdy nás lékaři i reklamní kampaně přesvědčovali, že bychom měli zdraví škodlivé máslo zcela nahradit margaríny, které tělu naopak prospívají. Jenže vzápětí se zase vyrojily zprávy, že nebezpečné jsou margaríny, protože obsahují život ohrožující látky. Který z těchto názorů má pravdu? Odpověď je prostá - ani jeden.

Foto: Profimedia.cz

Tuky dodávají tělu energii, pomáhají regulovat tělesnou teplotu, chrání vnitřní orgány proti mechanickému poškození a dodávají i nezbytné mastné kyseliny.

Článek

Máslo jako živočišný tuk sice opravdu obsahuje cholesterol, ale je třeba si uvědomit dvě věci. Za prvé – zcela vyloučit z potravy cholesterol není vhodné (ostatně tělo ho potřebuje, vždyť si ho dokonce samo tvoří). Jde tedy jen o to, aby jeho přísun nebyl nadměrný.

A za druhé – obsah cholesterolu v másle je ve srovnání s některými jinými potravinami poměrně „únosný“ (například zhruba pětkrát až šestkrát nižší než ve vaječném žloutku).

Kromě toho je máslo bohatým zdrojem řady vitamínů, minerálů aj. Nemluvě o tom, že ho nejen skalní labužníci považují za chuťově nenahraditelné. Určitě tedy není třeba se másla zcela vzdát. Podstatné je ovšem dodržení pravidla „všeho s mírou“.

Ani margarín není třeba zatracovat

Šokující informace o tom, že margaríny ohrožují zdraví, vycházely ze škodlivých účinků takzvaných trans-izomerů mastných kyselin (TFA). Tyto látky jsou skutečně nebezpečné – zvyšují riziko nádorových onemocnění, srdečně cévních chorob, diabetu aj. A protože vznikají při ztužování tuků (nejen rostlinných), mívaly jich v sobě dřívější margaríny značné množství, takže zdraví opravdu moc nepřispívaly ohrožovaly, než že by mu prospívaly.

Avšak, když počátkem devadesátých let doporučila Světová zdravotnická organizace radikální snížení TFA ve stravě, producenti margarínů upravili výrobní technologii. Dnešní margaríny tedy obsahují těchto škodlivých látek jen stopové množství, které na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Bát se jich proto rozhodně není třeba. Naopak – vzhledem k tomu, že jsou rostlinného původu (i když mohou mít nepatrnou příměs živočišného tuku), není v nich obsažen žádný cholesterol.

A k tomu bývají obohaceny řadou prospěšných látek. Je proto zcela jistě vhodné, když budou tvořit nejméně polovinu tuků ve vaší stravě. Navíc se chuťově stále vylepšují a proti máslu jsou podstatně levnější. Mimochodem – oněch škodlivých TFA je třeba se daleko víc obávat ve smažených hranolkách, v tukových polevách, náhražkách čokolády apod.

Nemáte-li zvýšený cholesterol, nesnižujte si ho

Na druhou stranu není namístě podléhat reklamním kampaním a domnívat se, že nejíst margaríny znamená onemocnět. Zdravý člověk nepotřebuje redukovat obsah cholesterolu v těle, takže jsou pro něj speciální „léčivé“ (a též dosti drahé) margaríny s fytosteroly, jež jeho hladinu snižují, zhola zbytečné.

Pro jedince, kteří mají cholesterol zvýšený, jistě prospěšné jsou, ale pokud už proti tomu berou léky, měli by se nejprve poradit s lékařem, zda jsou pro ně tyto margaríny vhodné. Určitě se nedoporučují těhotným a kojícím ženám ani malým dětem.

Hubnutí volba margarín nebo máslo neovlivní

Při redukční dietě je nezbytné obsah tuku ve stravě výrazně snížit a je úplně jedno, jestli si budete mazat na chleba máslo nebo margarin. Jde o to konzumovat ho prostě celkově méně.

Máslo má obecně asi o deset procent vyšší obsah tukové složky než běžný margarín – podle toho si určíte vhodné množství. V takzvaných „light“ margarínech je někdy tuku třeba i jen pětadvacet procent, což může při snižování nadváhy jistě pomoci, pokud si ovšem chleba nepomažete o to tlustší vrstvou.

Zdraví lidé by si proto neměli ani tak lámat hlavu s tím, zda zvolí máslo nebo margarín, jako spíš s celkově vyváženým a zdravě sestaveným jídelníčkem. A při výběru tuků by neměli zapomínat na kvalitní rostlinný olej.

Ostatně středomořské národy proto tak málo umírají na kardiovaskulární choroby, že hojně konzumují olivový olej, který je svým složením zdravotně téměř „zázračný“. Málo se však ví, že jeho skromnější, levnější a méně labužnický bratr, řepkový olej, je z hlediska obsahu tělu prospěšných látek skoro stejně kvalitní (kvalitnější než třeba oblíbenější olej slunečnicový).

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny: naše kvalitnější, ale dražší

Podporujte české potraviny! Apelují zemědělci a zpracovatelé čím dál hlasitěji.Dovozy z venku totiž ničí kvalitnější tuzemskou produkci.Argumentují hlavně...

Výběr článků

Načítám