Hlavní obsah

Kdo jí méně, bude žít déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIRMINGHAM

Ačkoli se průměrný věk stále zvyšuje, snažíme se neustále pátrat po elixírech mládí a receptech na spolehlivé dožití alespoň sta let. Podle amerických vědců je přitom množství zkonzumované potravy důležitější než například pohyb. Kdo by jedl velmi střídmě, dožil by se tak podle jejich modelu vysokého věku i bez cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Přejídání podle studie rozhodně k dlouhověkosti nevede.

Článek

Derek Huffman z University of Alabama v Birminghamu prokázal tuto zákonitost u hlodavců. Podařilo se mu během řady testů s různou stravou a mírou zátěže potvrdit, že nejvyššího věku se dožívali ti jedinci, kteří konzumovali nejméně potravy.

Klíčovou roli přitom hrála hladina inzulínu v krvi, ta byla u skupin myší konzumujících minimum žrádla nejnižší i tehdy, když vůbec necvičily.

Huffman vystavoval hlodavce různým zátěžím a podával jim různou stravu v různém množství. Všechny skupiny zvířat pak porovnával.

Nicméně u člověka lze pouze střídmý jídelníček bez pohybu doporučit stěží. „Blahodárné účinky cvičení na lidské tělo jsou totiž ohromující,“ varuje Huffman ty, kteří by se chtěli fyzické zátěži vyhýbat zcela.

Reklama

Související články

Pro dlouhověkost je rozhodující fyzička

Cvičit do vysokého věku a zůstat fit je důležitější, než být hubený. Lidé, kteří se pravidelně věnují pohybovým aktivitám, se dožívají vyššího věku a trpí méně...

Myslete na jídlo a odnaučíte se mlsat

Řada hubnoucích to dobře zná, veškeré snahy dodržovat dietu pokaždé zhatí sžíravý pocit chutě na něco dobrého. Přitom stačí málo - vždy, když na člověka přijde...

Výběr článků

Načítám