Hlavní obsah

Lidé přestávají kouřit po skupinách

NEW YORK

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit, má to velmi často vliv i na přátele, rodinu a spolupracovníky, kteří se pak rozhodnou také s cigaretami přestat.

Článek

Čím je vztah k člověku, který se rozhodl přestat, bližší, tím je větší pravděpodobnost, že další člověk také přestane kouřit.

Pokud se například rozhodne přestat kouřit jeden z manželů, pak se pravděpodobnost, že druhý bude dál kouřit, snižuje o celých 67 procent. Když přestane kouřit jeden ze sourozenců, pravděpodobnost kouření u dalších bratrů či sester se snižuje o 25 procent.

Když přestane kouřit jeden z vašich přátel, pravděpodobnost, že vy kouření budete holdovat i nadále se snižuje o 36 procent. K těmto výsledkům dospěli američtí vědci poté, co po dobu třiceti let sledovali přes 12 000 lidí.

Začínají spolu, končí spolu

Jak uvádí BBC, ukázalo se nejen to, že s kouřením lidé začínají po skupinách (to je fakt známý už dříve), ale že po skupinách kouřit také přestávají.

Také společenský postoj ke kouření se během sledované doby změnil. Dříve se kuřáci a nekuřáci volně společensky mísili, kdežto teď se oddělují a kuřáci jsou zatlačování na okraj společnosti.

"Při analýze větších společenských uskupení jsme zjistili, že celé skupinky lidí, kteří se někdy ani všichni navzájem neznají, přestávají kouřit zároveň," říká profesor Nicholas Christakis, jeden z vědců, kteří se na výzkumu podíleli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám