Hlavní obsah

Vědci zmapovali genom ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Nizozemským vědcům se jako prvním na světě podařilo zcela zmapovat genom ženy, tedy rozkrýt všechny její geny. Oznámilo to lékařské univerzitní středisko v Leidenu na západě Nizozemska.

Foto: Profimedia.cz

Zmapování genomu ženy umožňuje především lepší pochopení chromozomu X.

Článek

Jedná se o genom jedné členky týmu. "Zmapování genomu ženy umožňuje především lepší pochopení chromozomu X, protože žena má dva exempláře," řekl ředitel nizozemského vědeckého týmu Gert-Jan van Ommen.

Výsledky práce nizozemských genetiků budou podle střediska v Leidenu brzy zveřejněny, ovšem s výjimkou některých soukromých údajů. Zatím výsledky údajně neviděla, a tedy neověřila, ani vědecká obec.

Jedná se údajně také o první kompletní sekvence DNA u evropského člověka, protože dosud byly podle Nizozemců zcela rozkryty a zveřejněny genomy jen u zvířat a u čtyř mužů, dvou Američanů a dvou Afričanů.

Genom sdružuje všechny geny, které určují odlišnosti lidí

Někteří vědci ve světě vyjádřili zájem o poznatky z Nizozemska. "Čím více se zveřejní údajů, tím větší máme šanci vnímat podobnosti a rozdíly mezi nimi a pochopit způsoby, jakými geny vzájemně fungují," vysvětlil kanadský genetik Stephen Scherer. Je podle něj důležité mít pro srovnávání ženský genom.

Mapa lidského genomu, čítající asi tři miliardy částí kódu DNA a na 40 000 genů, byla poprvé sestavena v roce 2001 mezinárodním konsorciem. Genom sdružuje všechny geny, které určují specifičnost každého člověka, jakou je barva očí a vlasů, nebo jeho dispozice k rakovině, cukrovce a dalším nemocem.

Reklama

Související témata:

Související články

Genetické testy pomáhají předcházet nemocem

Zajímá-li vás jaké nemoci vám hrozí, zaplaťte si speciální genetickou analýzu. Testy odhalí dispozice pro více než dvacet chorob. Na základě výsledků lékař...

Výběr článků

Načítám