Hlavní obsah

Vysoký cholesterol má 70 procent Čechů

Právo, Václav Pergl

Vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučených 5,0 mmol na litr krve, má 70 procent dospělé populace v ČR, přičemž mnoho dalších dospělých svoji hladinu cholesterolu vůbec nezná. Přitom jde o velmi rizikový faktor onemocnění srdce a cév, uvedl profesor Michael Aschermann, předseda České kardiologické společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Cholesterolová liga bude v rámci prevence měřit bezplatně tlak.

Článek

Na nemoci srdce a cév se ročně vydává 13 procent peněz, které jdou do zdravotnictví, tedy přibližně 28,6 miliardy korun. Profesor varoval před rostoucím počtem nemocných na nemoci srdce a cév.

„Snížit riziko můžeme hlavně zdravým životním stylem, nekouřením, hlídáním si optimální váhy a dostatkem pohybu. Mnozí z nás to ale nedělají,“ řekl profesor Ascherman.

Informoval, že v rámci zlepšení situace byl připraven projekt tzv. cholesterolová liga, kdy pojízdná ambulance navštíví 23 firem z ČR. „Kromě bezplatného měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu, se zaměstnanci těchto firem budou moc poradit o změně životosprávy,“ uvedl profesor.

Ve školách zase bude zahájena kampaň za zdravé srdce „Chceme, aby děti už od základních škol věděly, jak rizikové jsou pro ně právě obezita, kouření a nedostatek pohybu.

"Slibujeme si od této dlouhodobé akce, že v budoucnu sníží počet nemocných na kardiovaskulární choroby, především infarkt a mrtvice,“ uzavřel profesor.

Reklama

Související články

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní...

Výběr článků

Načítám