Hlavní obsah

WHO: Infarkt a mrtvice jsou největší světoví zabijáci

ŽENEVA

Na srdeční choroby, mrtvici, rakovinu či dopravní nehodu zemře během následujících 25 let více lidí než na nakažlivé infekční choroby. Upozorňuje na to zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO), která byla v úterý zveřejněna v Ženevě.

Článek

Na nepřenosné choroby v roce 2030 zemře až 75 procent lidí. To je o mnoho více než v současné době.

"Můžeme definitivně potvrdit, že statistiky naznačují, že na infekční choroby bude umírat čím dál méně lidí," řekl ředitel zdravotních statistik WHO doktor Boerma. Podle zprávy WHO patří mezi klíčové problémy relativně pomalé zvýšení průměrné délky života ve východní Evropě od roku 1950 oproti ostatním kontinentům.

Největší rozdíly jsou v úmrtnosti rodiček

Ve východní Evropě se předpokládaná délka života během půl století zvětšila o pouhé čtyři roky (z 64,2 let v roce 1950 na 67,8 let v roce 2005), zatímco jinde na starém kontinentu se žije o devět až 15 let déle. V českém případě se naděje na dožití ve zmiňovaném období prodloužila o téměř deset let u mužů a o třináct u žen.

Dalším problémem jsou neustále se zvyšující náklady na zdravotní péči, což uvádí čím dál více lidí na pokraj chudoby. WHO spočetla, že kvůli úhradě léčebných nákladů z vlastní kapsy upadne do bídy každý rok 100 miliónů lidí.

Asi největší nepoměry mezi bohatými a chudými národy je úmrtí rodiček při porodu. Zatímco ve vyspělých zemích umírá při porodu devět ze 100 000 rodiček, v rozvojovém světě 450 a v subsaharské Africe dokonce 950 žen. V celosvětovém průměru se čtyři z deseti čerstvých maminek nedočkají žádné pořádné péče, ani před porodem, ani po něm.

Hrozbou jsou změny klimatu, potravinová krize a chřipka

"Tyto tři možné problémy mohou ohrozit mezinárodní bezpečnost a poškodit tak těžce vydobytý pokrok ve veřejném zdravotnictví," řekla členka představenstva Margharet Chanová.

Podle Chanové WHO identifikovala na světě 21 oblastí, které mohou zažít akutní i chronickou podvýživu. Proto je tak důležité bojovat proti potravinové krizi způsobené neustálým růstem cen potravin.

"Odhaduje se, že 3,5 miliónů lidí zemře na podvýživu. Chudé domáctnosti vynakládají průměrně 50-75 procent všech svých příjmů na jídlo, díky čemuž jim nezbývá dostatek prostředků na zdravotní péči," dodává Chanová.

Chanová také upozornila na neustálou hrozbu pandemie chřipky. Ptačí chřipka by měla být příkladam. Nikdo by tyto případné hrozby neměl podceňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku letos rekordně přibylo případů HIV

České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS opět lámou rekordy. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákazy virem HIV. Loni...

Pesticidy způsobují poškození DNA a rakovinu

Když přišli chemikové s vynálezem pesticidů, zemědělci jásali, že konečně maximalizují své výnosy a svět nebude hladovět. Jenže s postupem času začalo lidstvo...

Výběr článků

Načítám