Hlavní obsah

Teplé dny a koupání přejí vaginálním mykózám

Tři čtvrtiny žen postihne někdy vaginální mykóza, hlavně v teplých dnech roku. Projevuje se bělavým hustým výtokem z pochvy a nepříjemným svěděním. Tato "plážová infekce" je podle gynekoložky Alexandry Staré nejčastějším důvodem návštěv žen a dívek v ordinacích.

Článek

Mykózu způsobují kvasinky rodu Candida, které se běžně vyskytují v pochvě. Jsou dokonce součástí zdravé rovnováhy poševního prostředí. Pokud se ale rovnováha naruší, kvasinky se přemnoží a vyvolají zánět.

Žena onemocnění pozná snadno, pochva svědí a pálí, zarudne. Objevuje se bolest při pohlavním styku i při močení a výtok. Infekce někdy souvisí s prázdninovým sexuálním dobrodružstvím, většinou ale je důvod jiný. Vysoké letní teploty ovlivňují i stav sliznic.

Riziko stoupá při koupání v přírodě i v bazénu

Přechody z klimatizovaných místností do rozpálených ulic nabourávají imunitu. Riziko onemocnění stoupá při koupání; sliznicím nesvědčí chemicky upravená voda bazénů, ani mikroorganismy v přírodních nádržích.

"Ženy by skutečně neměly koupání podceňovat. Jediné, co mohu pro toto období doporučit, je nezapomenout vzít si na dovolenou vhodný přípravek, který zabrání šíření kvasinek, což ženě uleví," říká gynekoložka.

Na mykózu má vliv i stres

Mykózy se více objevují u žen, které se léčí antibiotiky či užívají hormonální antikoncepci, častější jsou také u diabetiček. Vliv na rozvoj infekce má i psychický stres.

K rozvoji přispívá nadměrná konzumace sladkostí, proto by je ženy náchylné k mykózám měly omezit. Toto doporučení platí i pro ženy s nadváhou. Muži s touto infekcí obvykle necítí potíže, jsou ale nosiči a mohou nakazit partnerku.

"Ženy se sklonem k mykózám by měly v intimní hygieně vynechat parfémovaná mýdla a gely, byť jsou podle nápisu na obalu k tomu určené," upozornila gynekoložka. Po koupeli by se vždy měly dokonale utřít, měly by nosit bavlněné spodní prádlo a z šatníku vyřadit příliš těsné oblečení.

Pomáhají vaginální čípky a pěny

Ženy by se rozhodně neměly léčit samy výplachy vodou či heřmánkovým nálevem. První pomoc jim poskytnou vaginální čípky a pěny, které prostředí pochvy upraví.

Pokud obtíže trvají i při léčbě déle než tři dny a žena má bolesti při močení a pohlavním styku, rozhodně by měla vyhledat lékaře.

Reklama

Související články

Delikátní letní problém - poševní mykóza

Prázdniny těmto potížím přímo nahrávají. Ženy chodí častěji plavat, mnohdy zůstanou v mokrých plavkách i po koupeli, nosí těsné kalhoty a kromě toho léto často...

Jak předejít nepříjemným výtokům

Nejčastějším problémem, kvůli kterému žena navštíví gynekologa, je svědění a výtok z pochvy. A nejběžnější příčinou těchto bakteriálních a kvasinkových infekcí...

Onemocnění kapavkou je na vzestupu

Loni bylo v České republice zaregistrováno 502 onemocnění syfilis, což je o pět procent méně než v roce 2005. Objevilo se však 1082 nahlášených případů...

Výběr článků

Načítám