Hlavní obsah

Divoká zelenina je zdravější než kupovaná

Novinky, Agáta Fischerová

Pod pojmem divoká zelenina rozumíme byliny (a všechny jejich části), které si natrháme v nešlechtěné podobě v přírodě a sníme je či přidáme do pokrmů čerstvé. Nejsou sice tak jemné chuti jako jejich ušlechtilí příbuzní, které si koupíme v obchodě, ale zato mají výrazně silnější ozdravné účinky.

Článek

Šlechtěná zelenina (bez ohledu na to, zda jde o plody, květy, natě, hlízy) vznikla pěstitelským úsilím, které trvalo po staletí, v mnohých případech i po tisíciletí.

Jeho cílem bylo dosáhnout jemné a delikátní chuti, velkého výnosu, co nejhojnějších a nejvyvinutějších konzumovatelných částí, ale i schopnosti přečkat v jakž takž únosném stavu delší uskladnění. To vše se však podařilo na úkor ztráty jiných vlastností těchto rostlin.

Plané byliny obsahují větší množství vitamínů, minerálů i dalších zdraví prospěšných látek. Aby přežily, musí být odolnější, silnější, vytrvalejší – a mnohé z těchto kvalit nám jsou ve formě pokrmu schopny předat. Znáte to – mráz kopřivu nespálí.

A tím, že je konzumujeme v podobě „divoké zeleniny“, tedy čerstvě utržené, zachováme v nich maximum účinných složek, které se sušením, louhováním, vyvařováním, mražením či nakládáním částečně ztrácejí.

Které byliny se hodí k jídlu?

Výběr na loukách, polích i v lesích a hájích je zejména v této roční době obrovský: Pampelišky, sedmikrásky, lichořeřišnice, lopuch, fialky, tymián, levandule, máta, plané brukve, fenykl, kopřivy, černý bez, šťovík a mnoho dalších. Samozřejmě ovšem sbíráte jen to, co zcela bezpečně poznáte – a i tak je dobře poradit se s atlasem rostlin.

Důležité je také trhat vybrané byliny pouze tam, kde nehrozí závažnější znečištění – to znamená vyhnout se místům poblíž silnic, oblastem, které mohou být nějak chemicky „ošetřeny“ nebo kde se venčí psi…

V kuchyni dávají divoké zeleniny velký prostor pro experimentování. Doporučuje se ale, abyste ty, s kterými dosud nemáte kuchařskou zkušenost, přidávali nejprve v malém množství a postupně si vyzkoušeli, co a jak vám vyhovuje. Je totiž třeba počítat s tím, že plané rostliny mívají ostřejší, výraznější chuť.

Některé je nejlepší konzumovat syrové, jiné je vhodné krátičce povařit nebo spařit vřelou vodou – i to si musí každý vyzkoušet sám. Hodí se k přípravě salátů, polévek, karbanátků, pomazánek, nádivek i nápojů, lze jimi obložit, posypat či ozdobit jakýkoli pokrm, toust apod.

Nejčastěji se používají mladé lístky nebo i část natě, u některých rostlin i kořeny či oddenky, ale netřeba se bát ani květů – jsou nejen chutné a zdravé, ale v pokrmu navíc velmi dekorativní.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny - balzám pro naše játra

Kdybychom netrávili tolik času vsedě a nepřejídali se, nepotřebovala by játra většiny z nás žádnou pomoc. Tento orgán je chemickou továrnou našeho těla. Zvládá...

Na kašel platí tradiční medicína

Nachlazení není v této roční době žádnou zvláštností. Je jen na nás, jakou léčbu zvolíme a jak se s touto nepříjemností vypořádáme. Na kašel se dá použít řada...

Co všechno dokáže očistná kúra

Když populární cvičitelka Hana Kynychová porodila před léty syna, cítila se půl roku po porodu hodně unavená. S obtížemi zvládala domácnost, svého chlapečka...

Výběr článků

Načítám