Hlavní obsah

Muži sáhnou ve stresu po láhvi častěji než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW HAVEN

Muži jsou prý z Marsu a ženy z Venuše. Alespoň ve stresových situacích reagují obě pohlaví natolik odlišně, jako by skutečně byla z jiných planet. Zatímco dámy upadnou do deprese, muži se rozhodnou spolehnout na uvolňovač alkohol. Po láhvi sáhnou v těžkých obdobích života častěji než ženy a častěji také podlehnou alkoholismu.

Foto: Profimedia.cz

Muži se snaží alkoholem rozptýlit své vnímání negativních emocí.

Článek

„Po stresové zkušenosti ženy častěji než muži uvádějí, že se cítí smutně a sklíčeně, což může vést ke vzniku depresí a úzkostných poruch. Některé studie uvádějí, že muži po stresových zážitcích častěji než ženy sáhnou po alkoholu. A pokud se to stane zvykem, může u nich dojít ke vzniku problémů s konzumací alkoholu,“ tvrdí doktorka Tara M. Chaplinová z Yale University.

„Ženy více než muži tíhnou k tomu, že se zaměří na negativní emocionální aspekty stresových situací, například tíhnou k přemítání nebo neustálému přemýšlení pořád dokola o svém negativním emocionálním stavu. Muži oproti tomu mají často snahu rozptýlit své vnímání negativních emocí, snaží se na to nemyslet," říká studie.

"Naše objevy prokazují, že muži odpovídají na stres vyšším krevním tlakem, ale nepociťují výraznější pocity smutku či úzkosti, což by mohlo odpovídat tomu, že se snaží více než ženy rozptýlit fyziologické vzrušení, a možná právě pomocí alkoholu,“ uvedli autoři studie, která byla publikována v odborném časopise Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen zlomek alkoholiků vyhledá pomoc odborníka

Odbornou pomoc vyhledává jen zlomek závislých na alkoholu. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se u ambulantních psychiatrů léčí ročně asi 27...

Výběr článků

Načítám