Hlavní obsah

Rakovinou onemocní každý třetí občan ČR

Ačkoliv každý ví, jak moc je onkologické onemocnění závažné, stále velmi málo lidí dbá na prevenci rakoviny. Právě proto ve středu 14. května probíhá již dvanáctý ročník tzv. Květinové sbírky v rámci Českého dne proti rakovině, jejímž cílem je upozornit na problematiku onkologického onemocnění, a to zejména na očkování proti rakovině děložního čípku a nutnost samovyšetřování varlat u chlapců.

Článek

Cílem sbírky není jen získání finančních prostředků na projekty Ligy proti rakovině Praha, ale také oslovení široké veřejnosti s upozorněním na prevenci před onkologickými onemocněními.

Podle profesora Zdeňka Dienstbiera nesmíme podceňovat péči o vlastní zdraví. Zjednodušeně řečeno, riziko nejzávažnějších nemocí, včetně rakoviny snížíme až o 60%, pokud nebudeme kouřit, nebudeme se přejídat a budeme se více věnovat pohybové aktivitě.

Symbolem sbírky je žlutý květ měsíčku lékařského

Letos se sbírka uskuteční ve více než 460 městech a obcích, ve všech okresech České republiky. Budou nabízet za 20 Kč kytičku měsíčku lékařského a s ní i leták s radami, jak rozumnou životosprávou minimalizovat riziko onkologických onemocnění s výzvou rodičům, aby očkováním dcer proti HPV viru snížili toto riziko na minimum a aby u chlapců nezanedbávali samovyšetřování varlat.

Loňská sbírka vynesla 13 717 343 Kč. Peníze byly rozdány mezi tři dlouhodobé programy směřující ke snížení úmrtnosti na zhoubné nádory v České republice. Více informací na www.denprotirakovine.cz

Na výrobě kvítku měsíčku lékařského – symbolu sbírky – se letos podílela také provozovna ZTP Cesta, která na Mělnicku sdružuje těžce tělesně postižené spoluobčany.

Doprovodné akce

Český den proti rakovině letos aktivně podpoří i Česká zemědělská univerzita, která nabídne bohatý program pro veřejnost. Jde o tři druhy pohybových aktivit - běh na atletickém stadionu, plavání a pěší výlet na Levý Hradec, ale také o nabídku komplexního preventivního vyšetření prováděného pracovníky Státního zdravotního ústavu. Ti budou měřit hladinu cholesterolu, glykémie, triglyceridy, ale také měřit krevní tlak, stanoví BMI index, množství skrytého tuku, nabídnou poradenství ve výživě, pro odvykání kouření atp.

Sbírku podpoří i dva pěvecké sbory, které zazpívají na řadě nejživějších míst Prahy.

Pokud nenarazíte na dobrovolníky prodávající kytičky, přispět můžete i za pomoci dárcovské sms - ve tvaru DMS KVET na číslo 87777, a to až do 20. 10. 2008. Cena jedné DMS je 30 Kč, LPR Praha obdrží 27 Kč. Kytičku lze také koupit v síti knihkupectví Kanzelsberger a přispět můžete i tak, že během 14. května provedete jakoukoli bezhotovostní platbu kartou ČSOB, díky čemuž banka pošle na účet Ligy proti rakovině 10 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám