Hlavní obsah

Při bodnutí hmyzem může rychlá pomoc zachránit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bodnutí vosy, sršně nebo včely nejen bolí, ale pro některé lidi může znamenat i ohrožení života. Alergikovi hrozí anafylaktický šok, při němž může ztratit vědomí, a přestat dýchat. Pro člověka jinak zdravého je nebezpečné žihadlo v krku nebo jazyce, kdy může postižená část otéct a hrozí udušení. Rychlá pomoc je nezbytná.

Článek

"Lidé by měli vědět, že anafylaktický šok, což je celková alergická reakce organizmu, se rozvíjí velmi rychle, během několika sekund až minut, vzácně do několika hodin od kontaktu s alergenem. Čím rychleji se příznaky objeví, tím lze očekávat těžší průběh," upozornila mluvčí středočeských záchranářů Niny Šeblové.

Příznakem nastupujícího šoku je svědění a pálení kůže, zejména dlaní, třísel a ušních boltců, zarudnutí pokožky, otok a pálení rtů a kopřivka. "Lidé mají pocit, že mají v krku cizí těleso, že se jim zvětšil jazyk, hůře se jim polyká a dýchá, chce se jim zvracet," vysvětlila.

Při těžkém šoku hrozí i smrt

Při těžkém šoku klesne tlak, člověk se dusí, sípe, oteče mu jazyk. Mívá křeče v břiše, ženy v podbřišku, postižený zvrací, má průjem, točí se mu hlava, má poruchy vidění a buší mu srdce. Může omdlít a přestat dýchat.

Šeblová doporučila lidem, kteří o své alergii na hmyzí bodnutí vědí, aby vždy měli u sebe svůj lék na alergii. Lidé, kteří jsou u člověka postiženého anafylaktickým šokem, by měli okamžitě zavolat linku 155.

Neprodleně by měli dát pacientovi jeho lék. Neměli by ho nechat sedět či stát, ale uložit ho na bok, nejlépe do stabilizované polohy. Pokud postižený ztratí vědomí a přestane dýchat, je nutno zahájit oživování - tedy nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání: 30 stisků, dva dechy a opakovat, dokud nedorazí sanitka.

Reklama

Související články

Každým rokem stoupá agresivita alergenů

V průběhu posledních 20 - 30 let dochází k výraznému nárůstu alergických onemocnění a jejich výskyt již není omezen pouze určitým obdobím či prostředím....

Výběr článků

Načítám