Hlavní obsah

Kontaktní čočky usnadní slabozrakým sportovní aktivity

Polovina lidí vidí špatně. V běžném životě jim pomohou brýle. Při sportu je ale mnozí odkládají, protože jim kloužou po zpoceném nose, zamlžují se, případně padají. Leckoho to od sportování odradí, ale je to zbytečné - řešením jsou totiž kontaktní čočky. Pro ty, kteří trvají na brýlích jako součásti image, se na sport hodí čočky jednodenní.

Foto: Litex, Profimedia.cz , Právo

Při náročnějším pohybu brýle většinou překáží.

Článek

"Ať již vidíte špatně na dálku, či nablízko, můžete hrát volejbal, plavat, běhat či se pořádně zapotit na in-linech, aniž byste se museli bát o své oblíbené brýle. A přitom se můžete plně soustředit na svůj výkon bez marné snahy o zaostření," řekl lékař Beskydského očního centra ve Frýdku-Místku Tomáš Utíkal.

Za výhodu jednodenních čoček považuje to, že u nich odpadá starost s čištěním. Nehrozí ani zanesení infekce do oka, protože se nepoužívají opakovaně. Moderní typy jsou tenčí, takže si k nim najdou cestu i lidé, kteří čočky vyzkoušeli před lety a zjistili, že je na očích nesnesou.

Čočky jsou uloženy v roztoku s lubrikantem, což zmírňuje tření na oku a případné dráždění. Smáčedlo v roztoku zlepšuje také klouzání očního víčka po čočce a oko se cítí pohodlně. Každým mrknutím se smáčedlo uvolňuje, takže oči jsou celý den zvlhčovány a svěží.

Kontaktní čočky jsou nejen na blízko nebo na dálku, ale podobně jako brýle mohou sloužit současně na blízko i na dálku, existují čočky pro astigmatiky a upravují i takzvanou vetchozrakost. Jednodenní varianty jsou i v barevných verzích, takže člověk může mít každý den jiné oči. K dostání jsou v očních optikách s aplikačními středisky.

Reklama

Související články

Sluneční brýle pomáhají už 68 let

Sluneční brýle nosí lidé k ochraně zraku už od roku 1940. Móda se od té doby mnohokrát změnila, brýle však zůstávají nezbytnou pomůckou. Neobejdou se bez nich...

Výběr článků

Načítám