Hlavní obsah

Ženy s dlouhýma nohama se ve stáří vyhnou demenci

CHICAGO

Délka ženských nohou může pomoci předpovědět, zda se u dané ženy v pozdějším věku projeví demence. Vědci z John Hopkins University zjistili i to, že u vysokých žen a mužů s velkým rozpětím paží existuje ve stáří menší riziko Alzheimerovy choroby.

Foto: Profimedia.cz

Vaše nohy o vás prozradí víc, než si myslíte - dokonce i náchylnost k některým chrobám.

Článek

Na první pohled nečekanou souvislost objevili poté, co měřili délku nohou a paží více než 2 700 postarších lidí. Po dalších pěti letech zjišťovali, u koho z testovaných lidí se začala projevovat demence.

Jak uvádí list The Sun, u žen každých 2,5 centimetru nad průměrnou délku nohou snižuje riziko výskytu Alzheimerovy choroby o 16 procent. U mužů je možné podobný odhad dělat na základě měření rozpětí paží.

"Obecně se má za to, že malá výška vzhledem k věku je ukazatelem kvality životního prostředí a stravy v raném dětství, což je doba, kdy nohy rostou nejvíce. A zdá se také, že prostředí, v němž daná osoba vyrůstá v prvních letech života, hraje důležitou roli v určování rizika výskytu demence v pozdějším věku," říká doktorka Tina Huangová, která studii vedla.

Vědci ve Spojených státech a Velké Británii rovněž zjistili, že u malých lidí existuje větší riziko cukrovky a srdečních chorob.

Reklama

Výběr článků

Načítám