Hlavní obsah

Kdo se směje, neonemocní nebo se snáz uzdraví

Novinky, Agáta Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výraz gelototerapie je sice poměrně mladý, ale jeho význam, tedy „léčba smíchem“ je znám mnohem déle. Že je veselá mysl půl zdraví, tvrdili už naši dávní předkové. A existují zmínky dokládající, že středověcí chirurgové používali vyprávění žertovných příběhů místo anestézie, kterou tehdy neměli k dispozici.

Článek

Na našince se specifickým smyslem pro humor a švejkovskou povahou by ovšem asi nezabral americký model, který doporučuje zaměstnávat v nemocnicích profesionální baviče či sestrám v denním řádu předepisuje, aby pacientům čtvrt hodiny vyprávěly vtipy.

O něco přijatelnější by nám asi připadala anglická představa promítání veseloher na videu. I když někomu by se asi zdál k potrhání Kameňák, což by jiného otrávilo. A smál by se komediím, jimž by zase ctitel Kameňáku nerozuměl.

Je ale určitě dobře, že jsme tuto praxi převzali v některých dětských nemocnicích, kam docházejí „léčební klauni“, popřípadě různí další dobrovolní baviči. Dospělí nemocní by se však asi měli naučit hledat si zdroje smíchu sami – a to nejen v nemocnicích, ale i doma.

Zvláště pacienti s chronickými nemocemi to potřebují jako sůl – tyto choroby totiž často navozují pocit marnosti a bezvýchodnosti, který je sice pochopitelný, ale léčbě spíše stojí v cestě než pomáhá.

Smích nemusí přijít sám, lze se k němu přimět

Možná namítnete, že ke smíchu se přece člověk nedokáže přinutit, ale není to pravda. I v tomto směru platí – hlavní je chtít. Každý ovšem musí nejprve znát sám sebe, vědět, co ho dokáže rozesmát, cíleně to vyhledávat a ne se tomu bránit, k čemuž mají někteří pacienti sklon.

Doporučuje se začít krátkou meditací nad sebou - ne nad svou nemocí, bezmocností, bolestí a zoufalstvím - ale opravdu nad sebou, nad tím, jaký jsem. Už to přinese vítané uvolnění a odreagování. Následuje vymýšlení veselé situace – fantazii se meze nekladou.

Je dobré zkusit jako „komickou postavu“ použít vlastní osobu – jinými slovy, umět si udělat legraci ze sebe. Komu by to nešlo, může se zkusit vrátit do minulosti a přetvořit si do humorna některé z historek, jež skutečně zažil. Pak už se snáz rozjede k vymýšlení vlastních, zhola nových. Má-li nemocný možnost vyprávět tyto „veselé historky z natáčení“ dál, pomůže mu to dvojnásob a krom toho tím patrně rozesměje i spolupacienty.

Jestliže se fantazie ne a ne rozběhnout, lze se inspirovat ve filmech, v knížkách, v kreslených vtipech. Vítanou pomůckou je také strhující, srdečný smích někoho jiného, ať už v přímém styku, ve videonahrávce nebo jen v audiozáznamu) - smích je totiž velice nakažlivý.

A pokud ani tohle nepomůže, stojí za vyzkoušení takzvaná Hasja – jóga, již prosazuje indický lékař Madan Kataria.

Smích je nejpřirozeněnjší prevencí

Jde o to, opakovat rytmicky a za hlubokého dýchání slabiky smíchu, nejlépe ve skupině, ale zvládnout to může i každý sám. Šíleně smutnou princeznu ve stejnojmenném filmu to sice nerozesmálo, ale nemocným to rozhodně prospěje – i kdyby nepropukli v bouřlivý chechtot.

A proč to všechno? Protože smích především zbavuje stresu, snižuje vnímání bolesti, pomáhá rozběhnout proces léčby, aktivuje imunitní systém, brání rozvoji druhotných komplikací, zvyšuje odolnost proti infekcím a vzniku nádorových onemocnění.

Kromě toho prohlubuje dech, posiluje kardiovaskulární systém, prokrvuje tělo, povzbuzuje svalstvo, omlazuje a prodlužuje život. Což se hodí nejen nemocným, ale i zdravým jako ta nejpřirozenější prevence.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích je přírodní anestetikum

Pozitivní účinky smíchu na psychické i fyzické zdraví jsou známé už hodně dlouho. Zprávy o těchto poznatcích se objevují v jogínských textech, které vznikly...

Výběr článků

Načítám