Hlavní obsah

Stříbro jako zbraň proti bakteriím

Právo, Petr Veselý

Krom ozdobné funkce má stříbro i řadu praktických vlastností. Věděli to už ve starověku: když do amfory s vodou hodili opláchnutou stříbrnou minci, voda se kazila podstatně pomaleji a déle zůstávala čerstvá.

Foto: Profimedia.cz

Stříbrná mince působí antibakteriálně.

Článek

Jedno z tajemství úspěchu Alexandra Velikého a jeho tažení do Indie bylo, že on a jeho generálové pili vodu ze stříbrných nádob a pohárů. Což je ochránilo před řadou infekcí, které se přenášejí vodou. A naše babičky dávaly stříbrnou minci nebo stříbrnou lžičku do konví s mlékem, aby zbytečně rychle nezkyslo.

Brzdí množení bacilů

Výzkumy současných vědců vysvětlily, proč tyto staleté zkušenosti nejsou jen babskou pověrou a stříbro popsané účinky skutečně má. „Brzdí totiž aktivitu enzymů, které se podílejí na dělení buněk a tím podstatně zpomaluje jejich množení,“ říká prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc., přednosta Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN v Praze. „Díky tomu má antibakteriální, respektive bakteriostatické účinky.“

Tento zdánlivě prostý jev dokázala řada výrobců využít v praxi k řadě zajímavých objevů.

Ponožky a košile proti pachu

Dva němečtí výrobci (Medima a Silvertex GmbH) začali před několika roky nabízet prádlo, které není cítit, i když se potíme. První z nich vyvinul speciální ponožky a druhý košile. V obou případech výrobci vetkali do tkaniny tenké stříbrné vlákno.

Nepříjemný tělesný zápach vyvolává aktivita bakterií, které rozkládají pot. Stříbro jejich množení brzdí a přispívá k tomu, že k rozkládání potu dochází v podstatně omezenější míře a člověk není tolik cítit.

Trenýrky pro armádu

Před třemi roky vzbudila pozornost novinka ve výzbroji britské armády. Bojové antibakteriální trenýrky. V oblastech, kde jsou vedra, měla zabránit opruzeninám, svědění v rozkroku a podobným problémům v okolí intimních orgánů.

Využívala podobného principu jako zmíněné ponožky a košile. Drobné částečky stříbra byly vetkány do látky, kterou výrobce navíc impregnoval koloidním (tedy na velice malé částice rozptýleným) stříbrem. Na dotaz novinářů, jestli existuje verze trenýrek pro příslušníky i příslušnice armády, přiznal plukovník Silas Suchanek, že zatím mají pouze jeden bojový model společný pro obě pohlaví.

Proti klíšťatům, i ve vodním filtru

Můžeme očekávat, že popsaných vlastností stříbra bude využívat stále více výrobků. V lékárnách se velice úspěšně prodává přípravek proti klíšťatům Antisept. Obsahuje koncentrovaný roztok jódu, který je silným dezinfekčním prostředkem, a také koloidní stříbro. To zlepšuje průnik jódu do tkání a dokáže proniknout i do buněk.

Pokud přípravek použijeme včas, zvyšuje stříbro jeho antiseptické účinky, a tím i pravděpodobnost, že předejdeme nákaze klíšťovkou nebo i lymeskou borreliózou.

Na Slovensku na Zbojnické chatě ve Velké studené dolině využívají už řadu let tzv. dynamické filtry pro úpravu vody.

„Jejich princip není složitý,“ říká profesor Bencko. „Voda protéká přes stříbrnou mříž nebo trubky. Z nich se pak elektrolyticky uvolňují iontové částice stříbra, které se navážou na mikroorganismy a neutralizují je.“

Stříbrné příbory používají pacienti, kteří si v nemocnici léčí popáleniny. Koloidním stříbrem jsou napuštěné sportovní boty proti pocení i zápachu. A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu příkladů, kdy stříbro pomáhá.

Speciální pračka

Účinků stříbra si všimli i někteří výrobci vnitřků ledniček, ale také dalších spotřebičů pro domácnost, například Samsung. Na trhu se objevila pračka se zařízením, které do vody uvolňuje při praní elektrolytickou cestou drobné částice stříbra. Ty se pak navážou na textilie, ale hlavně na bakterie nebo další patogeny, a neutralizují je už zmíněným mechanismem.

Příznivé efekty stříbra mohou vydržet i několik týdnů, což je výhodné pro lidi s citlivou pokožkou a ekzémy nebo případně pro alergiky, které určité bakterie nebo chemické látky někdy dráždí a zhoršují jejich stav. Tato technologie navíc umožňuje dosáhnout při praní o teplotě 30° až 40°C podobných efektů jako při praní v horké vodě. Navíc mírní také tělesný pach vznikající rozkládáním potu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám