Hlavní obsah

Když inkontinence udělá ze života peklo

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkontinence, tedy nechtěný únik moči, byla léta považována za častý problém žen. Telefonáty na bezplatnou linku, kde sedí odborník, ukazují, že ve stejné míře trápí muže. Jen o pár let později.

Článek

Zároveň však ukazují, že značné procento z postižených lidí trpí tzv. hyperaktivním močovým měchýřem (HMM). Trápí zhruba 20 procent žen a mužů po čtyřicítce. Léčí se jen asi třetina z nich. I když zrovna tato porucha se u většiny pacientů dá dobře ovlivnit moderními léky.

Na 8. mezinárodním urologickém kongresu EAU v Miláně upozorňovali urologové na to, že příčinou značného procenta neléčených pacientů s HMM není jen jejich stud mluvit s doktorem o svých potížích.

V řadě případů je příčinou i přístup některých lékařů. „Co byste ve vašem věku a navíc po dvou porodech chtěla, s tím se musíte naučit žít,“ slyší od nich řada pacientek. Některé sice dostanou na předpis vložky, ty ale neřeší podstatu problému.

Příčiny nejsou jasné

Člověk, kterého trápí HMM, trpí naléhavou potřebou odskočit si na malou. Když ovšem stihne doběhnout na toaletu, mnoho toho nevymočí. Příčinou HMM je totiž přehnaná reaktivita močového měchýře, případně mozkových center, která činnost měchýře řídí.

Co ji vyvolává, lékaři teprve zkoumají. Ale už teď ji dovedou tlumit moderními léky, které působí přímo na receptory ve svalovině močového měchýře. Pacient pak chodí na malou méně často a nutkání není tak naléhavé.

Člověk, který nikdy neměl problémy s HMM, těžko pochopí, jak postiženého rychle zdeptá, když musí několikrát za noc běžet na záchod a pořádně se nevyspí. Když je pro něj problém jít do kina nebo do divadla, jet na jakýkoli zájezd, ale třeba i jen uvíznout v dopravní zácpě.

Nemoc jim zlikviduje normální život

Často mívá dotyčný problémy v práci, ve společenském i v intimním životě. A nervozita z toho, že na něj kdykoli může přijít nezvladatelné nutkání na malou, jeho stav ještě zhoršuje. Není divu, že řadu z nich trápí navíc deprese.

Piotr Radziszewski z urologického oddělení při Lékařské univerzitě ve Varšavě poukázal v Miláně na to, že HMM sice člověka nezabije, ale může mu zlikvidovat normální život.

Zdůraznil, že u této diagnózy by lékaři neměli posuzovat jen objektivní ukazatele, ale především pocity pacienta a kvalitu jeho života. I kvůli tomu, že lépe kompenzovaný pacient lépe spolupracuje s lékaři a lepší bývají také výsledky jeho léčby. Řada lékařů právě tento fakt často podceňuje.

Zvětšená prostata společně s HMM

Dřív urologové posílali pacienty s HMM za neurology a ti zase za neurochirurgy. „Dnes je zjevné, že to hlavní dokáže zvládnout urolog,“ říká MUDr. Jan Krhut, Ph. D., primář urologie ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

Podle něj může pacientovi hodně pomoci také jeho spolupráce s fyzioterapeutem. V zahraničí dokonce existují takoví, kteří jsou specializovaní na urologické problémy. Učí klienta například cvikům, které mu zpevňují svaly pánevního dna a on je pak dokáže lépe ovládat, což mu pomáhá efektivněji čelit jeho problémům.

Řada pacientů mívá HMM kombinovaný s dalšími zdravotními potížemi. Typické je to například u stárnoucích mužů, které vedle HMM trápí také ne -zhoubné bujení prostaty. Jedním z jeho příznaků je častější chození na malou. U nich je potřeba, aby urolog řešil oba problémy a na kombinaci prostaty s HMM myslel. „Výzkumy ukazují, že zhruba polovina pacientů, kteří si léčí nezhoubné bujení prostaty, má zároveň HMM,“ říká doktor Krhut.

Častou chybou u pacientů s HMM je to, že málo pijí. Mají pak tmavou moč, ve které je víc odpadních látek, a to je nutí k močení mnohem víc, než kdyby pili častěji.

Druhy inkontinence

HMM je jednou z forem inkontinence. Té existuje několik typů. Vedle urgentní, tedy nutkavé, je to inkontinence:

  • stresová, to znamená námahová. Dochází k ní tehdy, když člověk napíná břicho při tělesné námaze, smíchu nebo kašli. Příčinou je ochabnutí svalů, které uzavírají hrdlo močového měchýře a močové trubice.
  • reflexní - postižený není schopný ovládat svěrače.
  • paradoxní, která se projevuje pocitem nedokonalého vyprázdnění močového měchýře a příčinou je slabá svalovina močového měchýře nebo zablokování odtoku moči.

Protože inkontinence mívá řadu příčin, např. svalových, nervových, režimových, vyvolaných léky nebo nemocemi, neexistuje na ni univerzální řešení. Někdy pomohou režimová opatření, jindy léky nebo operace a někdo zůstane odkázaný na hygienické pomůcky.

Kde hledat pomoc

Pacienti s HMM a inkontinencí se o řešení svých potíží mohou poradit s vyškolenými odborníky na bezplatné telefonní lince 800 660 100 (popá, 16.00-20.00). Užitečné pro ně mohou být webové stránky www.hyperaktivni-mechyr.cz , kde najdou i kontakty na specialisty z celé ČR.

Pacientům s inkontinencí je určena také bezplatná linka 800 100 150 (po-pá 8.0016.00), případně webové stránky: www.inkontinence.com a www.incoforum.czń. Pokud jde o cvičení posilující svaly pánevního dna, je dobré navštívit www.pelvisklub.cz . Pro ženy, které nemohou navštěvovat pravidelné kurzy, pořádá i jednodenní soustředění.

Reklama

Související témata:

Související články

Intimním problémům neprospěje utajení

S přibývajícím věkem zaznamenává každá žena změny, které se týkají vzhledu jejího těla, jeho fungování a psychiky. Souvisejí s nedostatkem hormonu estrogenu...

Šetrná metoda chirurgické léčby inkontinence

České pacientky mohou využít novou operační metodu léčby samovolného úniku moči. Pochází z USA a ve srovnání s dosud používanými postupy používá pouze krátkou...

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Výběr článků

Načítám