Hlavní obsah

Stále více lidí s rakovinou vyhledává pomoc léčitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stále více nemocných rakovinou, jimž nedokážou pomoci lékaři, se obrací na léčitele. Přičemž se za posledních patnáct let výrazně zlepšila léčba rakoviny a život nemocných se lékařům daří prodloužit oproti dřívějšku i čtyřikrát. Bohužel přes nejmodernější léčbu stále nelze rakovinu vyléčit úplně.

Článek

"Vidíme snahu pacientů vyzkoušet všechny možnosti," vysvětluje ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vyzula. Počet lidí, kteří alternativní léčbu vyzkouší, stoupá prý i proto, že i léčitelů je víc a používají stále rafinovanější reklamní kampaně. "Tlačí marketingově na naše pacienty, což neradi vidíme, ale nemůžeme se tomu vyhnout," uvedl lékař.

Práci léčitelů označil Vyzula za nevědeckou, jejíž účinek není prokázaný. Nemocným přesto někdy může pomoci, protože když pacient věří, že ho alternativa vyléčí, přispívá tak psychicky ke svému uzdravení. "Ale zase mi připadá nehumánní, že za placebo efekt chtějí nehorázné peníze," řekl Vyzula. Jeden z pacientů ústavu prý takto nedávno přerušil léčbu s tím, že podstoupí magnetoterapii. "Měsíční léčba stojí 100 000 korun. To je prostě hrozné," dodal Vyzula.

Právě lidé s rakovinou se na léčitele obracejí nejčastěji. Odborníci to neschvalují, nemocní prý mohou promeškat okamžik, kdy jim ještě může klasická medicína pomoci. Před léčiteli varovala loni i Česká lékařská komora. Na svých webových stránkách zveřejnila seznam metod alternativní medicíny. Chtěla tak lidi varovat před nesplnitelnými sliby léčitelů.

Reklama

Související články

Byliny - balzám pro naše játra

Kdybychom netrávili tolik času vsedě a nepřejídali se, nepotřebovala by játra většiny z nás žádnou pomoc. Tento orgán je chemickou továrnou našeho těla. Zvládá...

Na kašel platí tradiční medicína

Nachlazení není v této roční době žádnou zvláštností. Je jen na nás, jakou léčbu zvolíme a jak se s touto nepříjemností vypořádáme. Na kašel se dá použít řada...

Výběr článků

Načítám