Ačkoli je potočnice lékařská velmi snadno dostupná, je u nás na rozdíl od mnoha jiných zemí neprávem opomíjená a leckomu úplně neznámá. Přitom jde o vynikající zdroj zejména vitamínu C a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.

Díky tomu funguje skvěle proti jarní únavě, ale pomáhá i při virózách, které toto roční období hojně doprovázejí. Kromě toho upravuje hladinu krevního cukru, prospívá při osteoporóze, chudokrevnosti, poruchách činnosti štítné žlázy a navíc likviduje nebezpečné volné radikály a celkově regeneruje.

Jarní čas je nejvhodnější

Staří Řekové ji doporučovali dokonce jako afrodiziakum. Za ochutnání by však stála i bez těchto pro tělo přínosných vlastností. Její křehké a šťavnaté lístky jsou jemně pikantní a příjemně nahořklé, díky čemuž dokáže v kuchyni dělat divy.

Na jaře je nejvhodnější čas, kdy ji konzumovat, protože je nejvíc svěží a dosud nekvete. Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu. Jak už její název napovídá, najdete ji nejspíš ve vodě při břehu potoků, potůčků a struh (zkrátka v proudící vodě, stojatá jí nesvědčí).

Část lodyh, které si natrháte, můžete rovnou sníst, a část si jich nechat zakořenit ve skleničce s vodou. Pak je lze přesadit do truhlíku a hojně zalévat (ale nikoli tak, aby ve vodě stály). Pokud se vám nechce jít si potočnici lékařskou natrhat do přírody, dá se v plastové vaničce koupit ve většině supermarketů. I z těchto vaniček můžete část lodyh použít k zakořenění. Tak můžete mít rostlinku doma stále při ruce k průběžnému oštipování.

Co s potočnicí v kuchyni

Vhodně doplní jakýkoli zeleninový salát – zvláště s jogurtovým dresinkem. Při přípravě zálivky počítejte s tím, že svou chutí nahradí hořčici či jiné ostřejší nahořklé složky.

Báječná je ale i jako doplněk ovocných salátů – jedinečný chuťový akord vytváří například s jahodami, pomeranči nebo broskvemi. Delikatesou pro náročné je její kombinace s dresinkem z javorového sirupu, medu či karamelu.

Pochoutka je také nasekat ji na chleba či toust s máslem, popřípadě s jakoukoli pomazánkou na sýrovo-tvarohovém základě. V tomto směru chuťově předčí své známější kolegyně řeřichu a pažitku.

Jako doplněk míchaných vajíček dokáže z tohoto jinak chuťově poněkud fádního pokrmu udělat jídlo pro labužníky, ale dobře doplní i vejce natvrdo či ve skle. - Samozřejmě se hodí též jako dochucovadlo polévek

Přidávejte ji však až krátce před dokončením, abyste zbytečným vařením nelikvidovali vitamíny a ostatní hodnotné složky.