Hlavní obsah

Nejlepší prevencí rakoviny kůže je včasné odhalení

– PRAHA
Novinky, das

Již poosmé si mohou lidé nechat zdarma vyšetřit svá pigmentová znaménka u příležitosti Evropského dni melanomu, který letos připadá na pondělí 5. května. Své ordinace otevře 170 dermatologů, jejichž seznam naleznete na www.melanoma.cz.

Článek

Onemocnění rakovinou kůže je velmi nebezpečné a pro včasné odhalení je důležitá prevence. Bohužel je stále málo lidí, jenž sami sledují svou kůži a změny na ní, natož aby preventivně navštěvovali své dermatology.

"Je velmi důležité, aby si lidé prováděli samovyšetření kůže, zvláště pak muži nad 50 let či lidé s rodinnou anamnézou, u nichž v rodině již někdo touto rakovinou onemocněl a potom také lidé po transplantaci orgánů, " říká přednostka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka profesorka Jana Hercogová.

Počet melanomů každým rokem neustále stoupá - za posledních 30 let vzrostl více než čtyřikrát. Pokud se melanom odhalí včas, lze ho zcela vyléčit. Proto je tak důležité přijít včas.

Pro svůj klid navštivte některou z bezplatných preventivních akcí

Jednou z možností je právě návštěva dermatologa během Evropského dne melanomu. Během sedmi ročníků takto bylo vyšetřeno 27 tisíc lidí a bylo zjištěno 79 maligních nádorů - melanomů.

Pro ty, kteří mají z návštěvy dermatologa v ordinaci obavy, připravili novinku lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: budou vyšetřovat zájemce 28. a 29. dubna ve stanu v dolní části Václavského náměstí.

Na onemocnění rakovinou kůže má vliv opalování. Podle odborníků v dnešní době v podstatě neexistuje bezpečné opalování. Největší riziko je u těch lidí, kteří se někdy spálí, proto je tak důležitá ochrana před spálením. Melanom se často vyvýjí z běžného mateřského znaménka. Lidé s více než 50 znaménky by tudíž měli být velmi opatrní a sledovat se o to víc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám