Lékaři Luc Djousse a J. Michael Gaziano z Harvard Medical School se již dvacet let věnují zkoumání vlivu konzumace vajíček na lidské zdraví. Nyní přišli na to, že šest vajec v jídelníčku naservírovaném během týdne není nebezpečné, zatímco sedm už zvyšuje riziko předčasného úmrtí až o třiadvacet procent.

„Je nutné provést ještě několik rozsáhlých studií, ale již nyní můžeme říct, že sedm vajec týdně poškodí lidský organismus natolik, že může zvýšit riziko předčasného úmrtí z jakéhokoliv důvodu až zhruba o čtvrtinu,“ píší autoři studie ve svém článku v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Mužům ve středním věku hrozí v této souvislosti především infarkt. Může za to vysoký obsah cholesterolu ve vejcích. Ten stojí za ucpáváním tepen, což může vedle infarktu způsobit i mrtvici. Větší množství snědených vajec navíc vede k předčasnému stárnutí a tloušťce.

„Lidé by měli více hledět na to, kolik vajec denně spořádají. Jejich nadměrná konzumace skutečně může škodit zdraví,“ uvedl Robert Eckel, expert na srdeční choroby z University of Colorado. „Vajíčka jsou ale jako každá jiná potravina – ani dobrá, ani špatná. Jen se to s jejich konzumací nesmí přehánět,“ dodal Eckel.