Hlavní obsah

Jak se ubránit infekcím močových cest

Právo, Petr Veselý

Na infekce močových cest si musí dávat pozor zejména ženy. Trápí je nesrovnatelně více než muže. Je třeba nezanedbávat prevenci - ke zmírnění rizika můžeme použít i byliny a potravinové doplňky.

Článek

Ženy mají močovou trubici kratší než muži a bakterie se do ní dostanou z konečníku snáze než u mužů. V 85 procentech případů bývá totiž příčinou této infekce bakterie Escherichia coli.

Ta je součástí naší stolice. Brání střeva před přemnožením nebezpečných bakterií. Jakmile se však dostane do pochvy nebo do močového ústrojí, sama se tam přemnoží a vyvolává infekce i záněty.

Nejčastější příčiny

Aby Escherichia nebo jiné bakterie dokázaly překonat přirozenou bariéru ženských pohlavních orgánů, kterou tvoří zejména laktobacily spolu s imunitními reakcemi, potřebují příhodné podmínky.

Potíže mohou vzniknout u žen, které:
málo pijí, a tedy i močí, takže se v močových cestách hromadí větší koncentrace bakterií
prochladnou, jsou unavené nebo zažívají stresy, tudíž se zhorší imunitní reakce
střídají intimní partnery a provozují sexuální praktiky, při nichž nedodržují zásady hygieny nebo nemyslí na možné riziko infekcí
mají v důsledku zdravotních potíží sníženou imunitu
nosí tanga, u kterých se proužek látky posouvá mnohem snadněji od konečníku směrem k ženským pohlavním orgánům než u širších kalhotek

Nejvíce ohrožení

Zvýšené riziko infekcí močových cest hrozí kuřačkám, diabetičkám či diabetikům. Těm se totiž krevní cukr někdy vyloučí do moči. Sladké prostředí je pak ideální pro množení a růst bakterií.

Muži trpí těmito infekcemi obvykle po operacích, při kterých jim lékaři zavedou do močových cest cévku. Například po operaci prostaty. Infekci pak prodělá více než 60 procent z nich.

Počínající infekce močových cest se obvykle projevuje svěděním a později i pálením nebo řezáním v močové trubici. Někdy se objeví zvýšené teploty a bolest v oblasti močového měchýře. Jakmile nás začnou bolet ledviny a teplota prudce vzroste, bývá to signál, že se infekce rozšířila do ledvin a hrozí vážné potíže.

Byliny a bylinné čaje

Začínající problémy můžeme někdy zvládnout pitím vhodných tekutin - kolem tří litrů neslazené vody a bylinných čajů denně.

Bylinou vhodnou na tyto problémy je list břízy, medvědice lékařská, květ černého bezu a nať z heřmánku, borůvek, přesličky nebo tymiánu. Látky z bylin mají zvýšit močopudný účinek, aby se co nejvíc bakterií vyplavilo z močového měchýře a také se jim hůř pronikalo močovou trubicí do močových cest.

.: Mnoho tekutin, zejména bylinných čajů, pomáhá při léčení i prevenci infekcí močových cest.

foto: news-medical.net

Ale také mají zmírnit začínající zánět, zklidnit sliznice a pomoci organismu svými mírně antibakteriálními účinky. Pokud se infekce rozběhne, je nutné nasadit antibiotika. Bylinné čaje však mohou být užitečnou doplňkovou léčbou i při jejich užívání.

Co umí příroda

Pomoci mohou i potravinové doplňky s extraktem z brusinek, který lze zakoupit v lékárně. Brání bakteriím, aby se přichytily na stěny močové trubice. Při jednom z výzkumů dosahovali pacienti výborných výsledků, pokud užívali dávku 1 200 miligramů extraktu z brusinek denně.

Extrakt se osvědčil hlavně jako prevence při mírných nebo začínajících potížích. Případně jako prevence proti opakujícím se infekcím. Jeho efekt významně podpoří to, když člověk vypije denně až tři litry vhodných tekutin.

Reklama

Související témata:

Související články

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Hyperaktivní močový měchýř umí potrápit

Až pětina lidí ve věku nad 40 let má hyperaktivní močový měchýř, což se projevuje častým močením a také nutkavým pocitem, že musejí okamžitě na toaletu. Někdy...

Brusinky zabraňují u žen řadě nemocí

Brusinky a šťáva z nich lisovaná mají léčivé a preventivní účinky u řady neduhů trápících ženy. Látky obsažené v tomto ovoci totiž dokáží léčit spolehlivě...

Výběr článků

Načítám