Hlavní obsah

Chytrá pomůcka proti oparům

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V léčbě oparů se objevila zajímavá novinka. Malá průhledná náplast, která se na opar nalepí a zrychlí jeho hojení zhruba o 40 procent.

Článek

Je to jeden z výkřiků moderních technologií: Hydrocolloid 075. Využívá objevu, který je už vyzkoušený a osvědčený – mokrého hojení. „Udržuje ránu nebo postižené místo vlhké,“ říká MUDr. Iva Obstová z dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech.

„Pak se hojí rychleji, bez strupů i jizev a vůbec s menším počtem komplikací. Náplast navíc brání přenosu viru a druhotnému infikování postiženého místa. A u oparů předchází i vzniku strupů nebo jejich bolestivému praskání, případně olupování.“

Drží na ní i rtěnka

Je prodyšná, to znamená, že se pod ní kůže nezapaří. Laiky překvapí, že má popsané efekty, i když je velice tenká, malá, a dokonce průhledná. Pokud si ji ženy nalepí třeba na rty, bývá patrná jen opravdu zblízka. Mohou si přes ni namalovat rty rtěnkou nebo ji překrýt make-upem.

Vydrží samozřejmě na oparu jen určitou dobu, pak obvykle sama odpadne. Potom je potřeba nalepit další náplast.

Její efekty potvrzuje i malá studie, kterou s 50 pacienty vedla právě doktorka Obstová. Devadesát procent pacientů si pochvalovalo, že se výsev oparu zmírnil, méně svědil i pálil a byl méně viditelný ve srovnání s běžnou léčbou. V dotaznících také uváděli rychlejší hojení a větší komfort léčby.

Výhodná je i pro pacienty, kteří mají opary na různých místech těla: chrání je před tím, aby se postižené místo zbytečně mechanicky nedráždilo. Čím větší plochou se však náplast dostává na vlhké sliznice, tím hůř na těchto místech drží. Také z mechanicky namáhaných míst, jako jsou třeba koutky úst, snáz odpadne.

„Jinak je odolná proti vlhkosti i vodě,“ říká doktorka Obstová. „Chrání opar během dne před eventuálními zbytky jídla nebo tekutin. V noci zase před otíráním o polštář.

Na opar o velikosti několika centimetrů je možné nalepit několik koleček vedle sebe. U masivnějších výsevů by si však od nich pacienti neměli slibovat příliš velký úspěch.

Tím myslím opary spojené s otoky a výrazně zvětšenými lymfatickými uzlinami nebo pásový opar. To jsou složitější záležitosti, které obvykle souvisí s poruchou imunity. Na ně jsou vhodná antivirotika v tabletách nebo infuzích.“

Co stojí za vznikem oparu

Viry, které způsobují opary, má v těle 90 procent z nás. A potrápí nás okamžitě, jakmile bojujeme s nějakou zátěží.

Spouštěcím mechanismem může být:

  • fyzické a psychické vypětí, zejména špatně kompenzovaný stres;
  • přemíra UV záření u moře nebo na horách, které také hodně zatěžuje naši imunitu;
  • menstruace;
  • horečky, virózy a infekce;
  • operace atd.

Nejlepší prevencí proti oparu je proto u zdravého člověka rozumná životospráva, dostatek spánku, odpočinku, dobrá fyzická kondice a otužování. Lidé se sníženou imunitou by měli hledat řešení s imunologem. Asi 20 procent lidí trpí infekcemi opakovaně. Hydrokoloidní náplasti by se pro ně mohly stát praktickou pomůckou.

Populární je tyčinka s konopným olejem

Ale zcela jistě nejsou jediným prostředkem. Těmi klasickými bývají antivirotika jako třeba Herpesin, Duvira, Vectavir nebo Zovirax. Velmi dobré efekty mívají terapeutické lasery, ale je nutné přijít na několik ozařování do center, která je mají.

Populární mezi přírodními prostředky se stala tyčinka s konopným olejem, který zasaženou pokožku zvláčňuje a má také mírně antivirové účinky. A hodně populární je i Tea tree olej, jenž má rovněž antivirové a antibakteriální účinky. Nejlepšího efektu většinou dosáhnete, když ho na postižené místo začnete nanášet hned, jak se objeví nepříjemné svědění. Opar je pak často minimální a brzy mizí.

Z rostlinných preparátů mohou pomoci ty, ve kterých je meduňka, třezalka a měsíček lékařský. Další prostředky obsahují zinek (podporuje imunitu i hojení) nebo vitamíny B.

Na prasklé opary pak může velice dobře zafungovat novinka Hemagel, neobvyklý vynález českých chemiků, který se dá koupit v lékárnách. Brzdí zánětlivé procesy v ráně, protože tlumí činnost volných radikálů. Postižené místo se díky tomu hojí rychleji i s menším počtem komplikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Se sluncem přichází i období oparů

Opar neboli herpes simplex je jedno z nejčastějších virových onemocnění kůže. Jeho vznik podporuje kromě jiných faktorů první sluníčko. Jaro je proto obdobím,...

Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary, které vyrážejí na lidských rtech, působí nejen odpudivě, ale přinášejí postiženému i spoustu trápení a bolesti. Zvláště když vodnaté puchýřky začnou...

Opar je známost na celý život

Tlumočnici pomáhala na opary metoda, o které skoro nikdo nic nevěděl: ozařování terapeutickým laserem. Dokázala výsev oparů zmírnit. A v každém případě...

Výběr článků

Načítám