Hlavní obsah

Hlavní hygienik: Připravují se změny v očkovacím kalendáři

PRAHA

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nás velmi brzy čekají minimálně tři změny v očkovacím kalendáři. Od příštího roku se možná zruší povinné přeočkování dětí proti tuberkulóze, které podle většiny odborníků není nutné. Ministerstvo zdravotnictví naopak uvažuje pro rok 2009 o zavedení plošného očkování dětí proti pneumokokovi a přeočkování starších dětí proti černému kašli.

Foto: ČTK

Očkování nás ochrání před nejrůznějšími nemocemi.

Článek

Někteří odborníci považují za zbytečné i první očkování proti tuberkulóze. "Já osobně se kloním k vakcinaci pouze rizikových skupin," řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Místo plošného očkování by se přimlouval za lepší kontroly imigrantů. Zejména mezi lidmi přijíždějícími ze zemí bývalého Sovětského svazu se totiž objevují nakažení.

Výskyt tuberkulózy v Česku zatím patří k těm nejnižším v EU. Podle Víta jde zhruba o 9,4 případu na 100 000 obyvatel.

Zrušení přeočkování tuberkulózy ale možná nebude tak jednoduché. Nesouhlasí s tím totiž odborníci na plicní nemoci. Podle nich je ČR ohrožena přílivem nemoci od cizinců, není tedy na místě snižovat kolektivní imunitu .

Jasné zatím není ani plošné zavedení očkování proti pneumokokům. Ministerstvo chce do konce roku sesbírat data o počtech a závažnosti onemocnění. Na základě těchto dat chce pak jednat o zavedení vakcinace.

Plošné očkování proti pneumokokům již zavedlo 17 států Evropské unie. Naposledy se připojilo sousední Slovensko, a to 1. dubna.

Uvažuje se o plošné vakcinaci proti rakovině děložního čípku

Vedle očkování proti pneumokokovým nemocem odborníci usilují také o zavedení plošné vakcinace proti rakovině děložního čípku. Lékaři ji doporučují zejména dívkám od 12 do 26 let. "Ještě není ale dostatek validních dat, abychom mohli očkování plošně zavádět," řekl Prymula.

Experti nabádají lidi, aby se nechali očkovat také proti klíšťové encefalitidě. Například v Rakousku takzvaná proočkovanost dosahuje až 90 procent, přestože to není povinné. Zdravotní systém na lidi naléhá jinak. Třeba děti, které jedou v Rakousku na tábor, musejí přinést potvrzení o tom, že prošly očkováním proti klíšťové encefalitidě.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svých materiálech varuje, že Česko považuje za jednu z rizikových oblastí kvůli množství nakažených klíšťat.

Další nemocí, jejíž výskyt lze ovlivnit očkováním, je chřipka. Podle Víta ministerstvo chystá mediální kampaň, která se v příštím roce zaměří právě na vakcínu proti chřipce. Ročně prý na chřipku v Česku zemře na 2000 lidí.

Reklama

Související články

Roste zájem o nepovinné očkování dětí

Přestože nepovinné očkování dětí není levnou záležitostí, stále více rodičů je ochotno tyto vakcíny dětem koupit. Bohužel je to často jen díky tragickým...

Výběr článků

Načítám