Hlavní obsah

Odstraňovat nádory tlustého střeva je vhodné jen u pětiny pacientů

Podlle odborníků nanejvýš u pětiny nemocných, kteří onemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku, je vhodné chirurgické odstranění nádoru. Operace je vhodná u těch nemocných, u kterých se nádor nerozšířil do ostatních orgánů. Českým lékařům se ale daří odhalit pouze minimum karcinomů v rané fázi, pacienti s potížemi chodí často velmi pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Ročně zjistí lékaři po celém světě téměř milión nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, zhruba poloviční množství lidí každý rok této chorobě podlehne.

Článek

Zhruba 20 až 30 procent pacientů, kteří podstoupí operaci, se zcela vyléčí. U zbytku se nemoc v dalších letech znovu objeví. Podle odborníků je i po chirurgickém zákroku vhodné použít chemoterapii, která by zničila drobné rakovinové buňky v jiných částech těla. Odborníci zatím testují, zda je po operaci účinné užít také biologickou léčbu.

Ročně zjistí lékaři po celém světě téměř milión nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, zhruba poloviční množství lidí každý rok této chorobě podlehne. Kolorektální karcinom je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinová onemocnění v Evropě.

Česká republika patří v počtu nově zjištěných případů této nemoci na první místo v Evropě a počet nemocných stále narůstá. Ročně onemocní rakovinou kolorekta asi 8000 lidí a více než polovina pacientů na tuto diagnózu zemře. Rakovina tlustého střeva je v ČR také druhým největším zabijákem mezi rakovinovými onemocněními.

V prevenci nádorů pomáhá především správné stravování

Důvodem je podle odborníků způsob života Čechů a Češek. "Je to především nevyrovnaností ve stravování. Měli bychom jíst a pít od každého trochu," poznamenal dnes přednosta onkologického centra Nemocnice Zlín Milan Kohoutek.

Zvýšené riziko je spojováno také s obezitou, nízkou fyzickou aktivitou, vysokou konzumací masa, zejména červeného, a uzenin. Negativně se projevuje i grilování, rožnění a smažení masa, kouření a pití alkoholu.

Minimum karcinomů se českým lékařům podaří zachytit během preventivních prohlídek. Podle odborníků to není ani deset procent. Přitom pacient v raném stádiu rakoviny má mnohem lepší vyhlídky na přežití, léčba je rovněž méně náročná.

Preventivní vyšetření zaměřené na kardiovaskulární a onkologické choroby mohou všichni Češi starší 50 let absolvovat každé dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám