Hlavní obsah

Odborníci: Kouření zvyšuje riziko neplodnosti až o 60 procent

– BRNO

U kuřáků a lidí, kteří se pravidelně pohybují v zakouřeném prostoru, stoupá riziko, že nebudou moci počít dítě. Pravděpodobnost neplodnosti je u nich oproti nekuřákům vyšší až o 60 procent. Ženám a mužům, kteří kouří a přejí si dítě, doporučují proto lékaři vzdát se cigaret alespoň tři měsíce před plánovaným početím.

Článek

Riziko, že žena neotěhotní, to může výrazně snížit, řekl dnes novinářům přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky ve Fakultní nemocnici Brno Pavel Ventruba. Brněnští lékaři zkoumali vliv kouření na otěhotnění u 160 žen.

Výsledky ukázaly, že u pravidelných kuřaček jsou metody asistované reprodukce asi o 40 procent méně úspěšné než u nekuřaček.

U bývalých kuřaček je však podíl neúspěchu o 12 procent nižší než u nekouřících žen. "Stačí i tři měsíce před zahájením snahy o koncepci nebo vlastní léčby (přestat kouřit) a dochází k výraznému zlepšení plodnosti," řekl Ventruba.

Na oplodnění má vliv kouření i životní styl

Pokud dvojice plánuje dítě a nedaří se jí počít, měla by se podle Ventruby zamýšlet také nad svým životním stylem. Zejména obézní ženy by prý předtím, než zvolí metody asistované reprodukce, měly nejprve zkusit zhubnout.

I kdyby pak umělé oplodnění stejně musely podstoupit, stoupá při jejich lepší kondici šance, že jim zákrok k narození dítěte pomůže.

"Někdy přijde pár týden po svatbě nebo ještě před svatbou a chce za každou cenu otěhotnět, ale vůbec si neuvědomí, že si může pomoci sám," řekl Ventruba.

V Brně se podařilo otěhotnět jen 42 procentům pacientek

V Centru asistované reprodukce ve Fakultní nemocnici Brno se loni kvůli neplodnosti léčilo 579 párů. Otěhotnět se podařilo asi 42 procentům z nich.

"Přesáhli jsme hranici 40 procent, což se říká, že obecně se plodnost pohybuje v jednotlivých cyklech mezi 25 až 40 procenty. Na jeden cyklus, kdybychom to srovnali s přírodou, jsme lepší," řekl Ventruba.

foto: Ondřej Lazar Krynek

Brněnští lékaři se podle něj nesnaží u každého páru automaticky volit metodu oplodnění vajíčka mimo tělo ženy, ale vybírají jednodušší postupy asistované reprodukce.

Části párů se daří otěhotnět, když lékaři pomocí léčiv stimulují ženiny vaječníky, aby produkovaly více vajíček, a v optimálním okamžiku vpraví do těla zpracované spermie jejího muže.

"Díky tomuto nemusí jít na klasické oplodnění," řekl lékař. Loni takto v centru otěhotnělo asi 12 procent párů z těch, kteří zákrok podstoupili.

Reklama

Související články

Jak típnout opravdu poslední cigaretu

Tisíce kuřáků přestávají po Novém roce s velkým odhodláním kouřit, ale po týdnu to naprostá většina z nich vzdá. Jejich pokusy bývají totiž naivní a předem...

Výběr článků

Načítám