Hlavní obsah

Jeden šálek silné černé kávy denně ochrání před Alzheimerovou chorobou

GRAND FORKS

Jeden šálek silné černé kávy denně může ochránit člověka před vznikem nebezpečné neurodegenerativní Alzheimerovy choroby. Podle amerických odborníků totiž kofein obsažený v malém množství oblíbeného nápoje omezuje ničivé důsledky vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Článek

O blahodárných účincích jednoho šálku silné černé kávy informovali odborníci z University of North Dakota. Ti ve své studii prokázali, že množství kofeinu, které obsahuje jeden šálek kávy, chrání krevní řečiště v mozku před poškozením v důsledku vysokého obsahu tuků v krvi.

Kofein brání pronikání krve do mozku

Kofein prý působí přímo na hematoencefalickou bariéru v mozku, která brání pronikání krve z velkého tělního oběhu do mozku. Při Alzheimerově chorobě dochází k prosakování přes tuto bariéru a následnému poškození nervové soustavy.

„Kofein se ukáízal být účinným blokátorem ničivého vlivu cholesterolu, díky němuž hematoencefalická bariéra přestává těsnit. Vysoký obsah cholesterolu v krvi je z hlediska hrozby Alzheimerovy choroby rizikovým faktorem. S největěší pravděpodobností napadá ochrannou funkci této bariéry," vysvětlil profesor Jonathan Geiger.

Kofein funguje jako bariéra proti prosakování cholesterolu

"My jsme jako první prokázali, že pravidelný příjem kofeinu chrání tuto bariéru před prosakováním vyvolaným cholesterolem,“ uvedl Geiger. Kofein podle amerických vědců působí přímo na bílkoviny ovlivňující pevné spojení buněk v hematoencefalické bariéře.

Studie byla publikována v odborném časopise Journal of Neuroinflammation.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein prý může ochránit paměť starších žen

Ženy po šedesátém pátém roce života, které pijí nejméně tři šálky kávy nebo šest šálků čaje denně, mohou prý mít lepší paměť než ženy, které pijí jen jeden...

Výběr článků

Načítám