Hlavní obsah

Záludný syndrom vyhoření

Právo, Petr Veselý

Jsou k smrti unavení, nemají do ničeho chuť a trpí řadou zdravotních potíží. Stali se obětí syndromu vyhoření. Jeho hlavní příčinou bývají přehnané ambice.

Článek

Po hrstech jedl pětapadesátiletý obchodník prášky proti bolestem hlavy a zad. Také špatně spal, měl potíže se žaludkem i zažíváním a cítil se hrozně unavený.

Přinutit se ráno, aby vstal z postele, byl pro něj skoro nadlidský výkon. Lékaři mu vyšetřili kdeco, ale na žádnou zjevnou příčinu jeho potíží nepřišli. Protože obchodníkovi hrozila ztráta pozice v zaměstnání a s ní všeho, co mu přinášel jeho mimořádně vysoký plat, souhlasil nakonec i s tím, že půjde k psychiatrovi.

Vysekat se z toho

Pro toho nebylo těžké diagnostikovat u něj syndrom vyhoření (burn out). Těžké bylo přivést muže k tomu, aby pochopil, co dělá v životě špatně. A snažil se to změnit. Muž pracoval 12 až 14 hodin denně. Rozhodoval o obchodech v hodnotě desítek miliónů korun. Stresy, které zažíval, byly úměrné výši těchto obchodů a tlaku konkurence. Ale klid neměl ani doma.

Vztah k ženě, která chtěla mít doma manžela, a nejen manažera, byl napjatý. Často se hádali. Obchodník navíc reagoval na drobné výtky zbytečně vztekle a agresívně. Choval se také vztahovačně, podezřívavě a mnohokrát se přistihl, že na svou o patnáct let mladší ženu žárlí. Oč víc se v práci snažil tyto výbuchy emocí tlumit, o to víc jim dával průchod doma.

Na dovolené nebyl dva roky. Taky proč. I u moře řešil přes mobil problémy v práci. Často se kvůli tomu s manželkou pohádali do krve. Daleko víc si odpočinul na služebních cestách, kde si s kolegy z práce dali večer po obchodních jednáních pořádně do nosu. Jediná činnost, u které se vyřádil a skutečně uvolnil, bylo sekání dřeva na chalupě. Vydržel ho štípat celé hodiny, než fyzicky úplně odpadl.

Emoční bankrot

Psychiatr mu dal léky, které významně zmírnily jeho psychické a fyzické napětí. Spolu s tím ustoupily také bolesti hlavy a zad, které vyvolávalo hlavně vysoké napětí svalů a jejich sklon ke stažení i ke křeči. Také mu navrhl, zda si nechce vyzkoušet nějaký z potravinových doplňků, které mu dodají energii a pomohou lépe zvládat stresy.

Pak se mu snažil vysvětlit logiku emocí, u kterých platí skoro to samé co u finanční bilance firmy. Je dlouhodobě neudržitelné, aby výdaje převládaly nad příjmy. Jinými slovy řečeno: aby negativní emoce převládaly na těmi pozitivními.

Prokletí přísné matky

Pro obchodníka nebylo složité tohle pochopit. Těžké pro něj bylo změnit způsob svého života. Nejtěžší pak, aby přestal rozhodovat téměř o všem sám a delegoval pravomoci i zodpovědnost na své podřízené. Ještě složitější bylo, aby se začal postupně zbavovat svého přehnaného perfekcionalismu a smířil se třeba s tím, že věc nebude udělaná skvěle, ale jen celkem obstojně.

Spolu s psychiatrem si postupně uvědomoval, do jaké míry mu zkomplikovaly život přehnané nároky jeho úzkostlivé a nesmyslně přísné matky. Také usilovně hledal, co by mu pomohlo, aby se zbavil napětí a měl nad věcmi větší nadhled.

Zkoušel plavat, jezdit na kole a chodit na thajské masáže. Na nich potkal sympatickou majitelku galerie, která cvičila v pražské Akademii tchaj-ťi. Rozhodl se, že staré čínské cvičení vyzkouší. Pustil se do něj s nasazením a vášní, se kterou dělal většinu věcí v životě. Brzy byl zaskočený tím, jak ho tchaj-ťi začalo měnit.

Fyzicky i psychicky. Většina jeho zdravotních potíží začala zvolna ustupovat nebo zmizela úplně. Měl také lepší fyzičku, vydržel větší psychickou zátěž a díval se na věci klidněji. Postupně mu docházelo, jak přehnaně reagoval. Jak velký sklon měl k agresi a ke křeči.

Během krátké doby překvapoval své okolí tím, že jednal mnohem uvolněněji, s větším nadhledem a dokonce s humorem. Zlepšila se jeho situace v práci, ale také doma. I když jeho příběh nemá happy end, jaký známe z amerických dojáků, podařilo se mu pochopit, čím ho ohrožuje syndrom vyhoření. A proč mu může bránit v tom, aby si užíval všeho, co je v životě příjemné a hezké.

Pomoc z přírody

Nedostatek tělesné i psychické energie může postižený mírnit kvalitním odpočinkem a uvolněním (masáže, sauna, jóga i bojová umění apod.). Ale také potravinovými doplňky. Třeba těmi s ženšenem, eleuterokokem nebo schizandrou čínskou. Zajímavou novinkou na trhu je preparát, který obsahuje extrakt ze semen slunečnice, zejména pak kyselinu phytinovou. Je k mání v lékárnách a může pomoci právě u stavů těžké psychické a fyzické únavy.

Typické příznaky
„Pro syndrom vyhoření je příznačný pocit únavy až vyčerpání,“ říká MUDr. Radkin Honzák, CSc., psychiatr 1. lékařské fakulty UK v Praze. „Ale také bolesti hlavy, zad nebo žaludku, trávicí obtíže, nespavost, pocit zkráceného dechu a další problémy. Typickým psychickým příznakem je podrážděná reakce i na malé nebo neutrální podněty, plačtivost, záchvaty zlosti, které často nemají logiku, sklon ke smutku, k podezíravosti, ke vztahovačnosti a podobně.“ Příčinou syndromu podle něj bývá velká psychická i fyzická investice do určité věci a malá návratnost (finanční, emoční a vlastně jakákoli). Nebo minimální sociální odezva a podpora při řešení složitých a vyčerpávajících problémů. Případně velké nároky na člověka, který má malé kompetence. Ale ten zásadní důvod si postižení lidé obvykle nesou sami v sobě: přehnané nároky na sebe sama a na cíle, o kterých si myslí, že jich musí v životě dosáhnout. Musí, jinak nestojí za nic. V těchto dvou větách je většinou zakódován klíč k syndromu vyhoření.

Reklama

Související články

První pomoc při hyperventilaci

Při hyperventilaci není třeba výjezdu záchranné služby. Příznaky hyperventilace jsou zrychlené, překotné dýchání, ke kterému vede subjektivní pocit nedostatku...

Ženy platí za přesčasy zdravím

Podle britských odborníků by měla být ženám zakázána práce v přesčase. Jejich tělo totiž není schopno po dlouhé pracovní době regenerovat a dochází u nich...

Výběr článků

Načítám