Hlavní obsah

Na infarkt umírá víc žen než mužů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době padlo tabu, že infarkt je záležitostí mužů. Naopak, postihuje i ženy, a to nejen po padesátce, ale i mnohem mladší. „Dokonce každoročně na komplikace ischemické choroby srdeční umírá víc žen než mužů,“ řekl v pondělí Právu doktor Ondřej Aschermann z kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Článek

Problém je často v tom, že příznaky infarktu jsou u žen trochu jiné než u mužů. Běžným příznakem infarktu je krutá tlaková palčivá bolest za hrudní kostí, která se někdy šíří zejména do levé paže, krku, čelisti, ale i zad a je spojena s náhlým opocením a neklidem.

U žen ale většinou bývají příznakem nevolnost, zvracení, nechutenství, závratě, mdloba či slabost. Ženy mají vyšší riziko infarktu, když kouří, jsou obézní a mají vysoký krevní tlak. U mladších žen toto riziko stoupá, pokud je postihla předčasná menopauza a chybějí jim ženské hormony.

Někdy nemusí nemoc odhalit ani EKG, ale tady pomůže s diagnózou zátěžový test na rotopedu či běhátku nebo speciální ultrazvuk, kdy je drobná sonda zaváděna přímo do srdeční cévy. Jinou metodou je angioskopie – lékař prohlédne stěny cév optikou a změří průtokovou rezervu srdečních cév přes zúžení, které může být příčinou infarktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní...

O úspěchu léčby infarktu rozhoduje čas

Rozhodujícím faktorem pro úspěšnost léčby infarktu myokardu je čas. Při zákroku do dvou hodin zemře do měsíce šest procent pacientů a do roka devět. Jestliže...

Výběr článků

Načítám