Hlavní obsah

Na pálení žáhy pomáhá dieta v kombinaci s léky

Právo, Vlaďka Merhautová

Zatímco kdysi šlo o výjimečný příznak, dnes se jedná o zcela běžný problém. Pálení žáhy se v posledních dvaceti letech prudce rozšířilo. Může jít o chorobu jícnu, jejímž příznakem je právě pálení žáhy. To občas postihne asi 20 až 40 procent populace. Denně jím trpí jedna desetina obyvatelstva. Často si na ně stěžují těhotné ženy. Každá čtvrtá nastávající maminka má tyto problémy prakticky denně.

Článek

Příčinou nepříjemného pocitu pálení žáhy - pyrózy - je zpětný návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu, který je tím bolestivě drážděn. Lékaři mluví o refluxu nebo o neúplném zvracení.

Protivné příznaky

Žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět do žaludku. Proč k tomu dochází? Důvodem je porucha uzávěrového mechanismu v dolní části jícnu.

Mezi příznaky patří zvýšené slinění, obtížné a bolestivé polykání, postižený pociťuje pálení za hrudní kostí, které se pohybuje od oblasti žaludku směrem vzhůru až do krku.

Objevuje se plynatost, říhání, dojem plnosti i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech, podobný pocitům krátce po zvracení.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození, například v podobě vředu či zhoubného nádoru. Výjimečný není ani vznik žaludečních vředů.

Lepší než soda

Jak se nepříjemnému pálení žáhy bránit? Mnozí sáhnou po jedlé sodě, která protivný pocit zažene, pouze však na krátkou dobu. Po odeznění problému naopak ještě více vzrůstá produkce žaludeční kyseliny a tím se problematický stav neřeší.

K potlačení kyselosti žaludečních šťáv se nejčastěji používají tzv. antacida nebo protivředová léčiva, která snižují tvorbu žaludeční kyseliny. Někdo také bere léky povzbuzující činnost trávicí trubice ve správném směru - omezí se tak zpětný posun žaludečního obsahu do jícnu.

„Jednoznačně nejúčinnějšími léky jsou takzvané blokátory protonové pumpy, což je enzym, který se podílí na tvorbě kyseliny v žaludku,“ říká prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc., z Interní hepatogadžusy, stroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

„Tyto léky tlumí produkci a sekreci žaludeční kyseliny solné přímo ve struktuře vnitřní žaludeční buňky. Tím se mohutně a hlavně dlouhodobě - na dvanáct až čtrnáct hodin - utlumí žaludeční sekrece.“

Klasickým zástupcem účinných látek je omeprazol, který obsahuje například lék Helicid. Lékař nebo lékárník by měli pacienta upozornit, že je důležité požít kapsle alespoň 30 minut před jídlem. Běžně dostupné jsou dále např. Maalox, Anacid nebo Rennie.

Jíst v malých dávkách

Pálení žáhy bývá často spojeno s obezitou, takže se vyplatí upravit si stravu. Především snížit její objem a jíst častěji menší porce jídla.

Zapomeňte „dát si dvacet“ po jídle nebo před spaním vyluxovat ledničku. Spíš se vám vyplatí hlídat si váhu, nekouřit a vyvarovat se stresů, ale také skončit s nárazovými a velkými porcemi jídla jednou denně.

Vyhledávejte nedráždivou stravu, nejezte syrový česnek a cibuli, nepijte alkohol, kávu, některé druhy čajů (např. mátový), vody obohacené kysličníkem a citrusové nejezte sladkosti, kynuté pečivo a tučná jídla.

foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Když se podaří zbavit se přebytečných kil, nepodléhat stresovým situacím a změnit nezdravý jídelníček, mohou spontánně zmizet i obtíže spojené s pálením žáhy.

Co ještě přináší úlevu? Při spánku zvýšená poloha horní poloviny těla, včas podaná střídmá večeře nebo vypití sklenky vlažné vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduchý test zjišťuje rakovinu jícnu

Vědci v Cambridge vyvinuli jednoduchý test, který je schopen zjistit počátky rakoviny jícnu. V minulosti jedinou cestou ke zjištění počátečních známek této...

Škytání může být příznakem rakoviny jícnu

Neustálé škytání spolu s náhlou ztrátou váhy a bolestivým polykáním může být jedním z prvních příznaků rakoviny jícnu. Vyplývá to ze studie irských vědců....

Pálení žáhy někdy značí závažnou nemoc

Téměř každý se někdy v životě setkal s pálením žáhy. Je to nepříjemný pocit, někdy až palčivá bolest za hrudní kostí šířící se do krku, a bývá provázen dojmem...

Výběr článků

Načítám