Hlavní obsah

S hemoroidy si nelze zahrávat

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masti, čípky nebo koupele mohou mírnit problémy lidí s hemoroidy, ale nedokážou je odstranit. To dovede jenom lékař. Čím dřív k němu přijdou, tím šetrnější léčbu může zvolit.

Článek

Hemoroidy jsou jakési křečové žíly na rozhraní konečníku a řitního otvoru. Projevují se obvykle světle červenou krví na stolici případně na toaletním papíře. Při pokročilém onemocnění vyhřezají někdy řitním otvorem ven. Mohou mít i řadu jiných příznaků.

Příčinou hemoroidů bývá nedostatek tekutin, vlákniny a pestrého pohybu (přílišné stání nebo naopak sezení). Podle Velkého lékařského slovníku (Maxdorf) je vyvolávají poruchy vyprazdňování, obvykle zácpa. Na ni je účinným receptem právě pohyb a dostatek vlákniny, nejlépe z ovoce, zeleniny nebo obilnin.

Různé druhy metod

Pokud za lékařem, obvykle za chirurgem, přijdete včas, může zvolit některou z šetrných ambulantních metod. Nepředstavují takovou zátěž jako klasická operace v nemocnici (po té jsou hodně bolestivé první stolice).

Všechny tyto metody se snaží zastavit přívod krve, a tedy i živin do hemoroidu, což vede k jeho odstranění.

Lékaři při léčbě využívají:
gumiček, které nasadí na hemoroid, a doslova jej zaškrtí;
sklerotizace (injekce se speciální látkou se aplikuje do cévy, která pak přestane být průchodná, protože zvazivovatí);
přístroje na impulzní nízkonapěťový proud (zastaví přívod krve odpařením tkáně postižené cévy);
infrapřístroj (infračervený paprsek srazí krev v postižené žíle a udělá ji neprůchodnou);
kryochirurgie (zmrazení tkáně) atd.

Co zaplatíte a co ne

V různých článcích se o různých ambulantních metodách dočtete třeba to, že jsou bezbolestné. Pravda je taková, že vnímání bolesti je velice subjektivní a u různých lidí rozdílné.

„Pro dobrý výsledek jsou důležité spíš šikovné ruce chirurga než zvolená metoda,“ říká doc. MUDr. La dislav Horák, DrSc z Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice na Krá lovských Vinohradech v Praze.

Při výběru metody je ale určitě dobré se zajímat také o to, kterou z nich si musíte zaplatit a kterou vám uhradí zdravotní pojišťovna.

Mrtví kvůli omylu

Hodně lidí se snaží řešit své problémy s hemoroidy tím, že si koupí v lékárně buďto některý z potravinových doplňků, který je určený k jejich zmírnění, nebo rostlinné prostředky na sedací lázeň kvůli podobným efektům.

Pokud však se svými problémy nezajdou za lékařem a spokojí se jen se svou amatérskou léčbou, riskují zdravotní komplikace a v krajním případě i smrt. Zní to přehnaně, ale v žádném případě není.

Skoro pět let si starší muž mazal své domnělé hemoroidy nejrůznějšími mastmi. Když přišel k chirurgovi, zjistil mu rakovinu tlustého střeva a konečníku v tak pokročilém stadiu, že mu už nebylo pomoci.

Chirurgovi připadala tato diagnóza o to tragičtější, že muž byl jeho přítel. Stačilo, kdyby před těmi pěti roky zatelefonoval a stavil se u něj v ordinaci. S velkou pravděpodobností by rakovinu zachytili pomocí jednoduchého testu na stopy krve ve stolici v přednádorové fázi onemocnění.

Nebo aspoň v počátečním stadiu choroby, kdy je velká šance na vyléčení. Přítel mohl dodnes žít a dál spolu mohli jezdit na ryby.

Šokující fakt

Člověk, kterému by tento případ připadal ojedinělý, bude možná trochu v šoku, když se dozví, že v přepočtu na obyvatele je u nás nejvíce pacientů s touto chorobou na světě. A popsaný příběh vůbec není takovou vzácností, jakou se zdá být.

Ne všechny případy však musí končit stejně tragicky. Domnělé hemoroidy mohou být třeba ekzémem na konečníku nebo celou řadou jiných zdravotních komplikací, které třeba sedací koupele nezlepší, spíš je zhorší.

Proto je v každém případě dobré zajít za lékařem. Když zjistí, že jde o hemoroidy, poradí vám i to, co pomůže.

Ženám, které mají sníženou imunitu, nebo starším ženám pravděpodobně doporučí, aby si místo sedací lázně z dubové kůry koupily v lékárně gel s extraktem z ní.

Lepší gel než lázeň

Díky lázni si totiž mohou zanést choroboplodné bakterie z konečníku do pochvy a zbytečně se tak infikovat. U gelu, který si nanesou přímo na konečník, něco takového nehrozí. Nemluvě o tom, že nabízí jednodušší, rychlejší a pohodlnější aplikaci.

Jestli máte hemoroidy nebo jiné potíže, to se dozvíte od chirurga případně od specialisty, proktologa (zabývá se chorobami konečníku).

Ordinace těchto specialistů najdete pomocí internetového hledače. Naťukáte do něho heslo proktologická ordinace nebo proktologická ambulance.

Reklama

Související témata:

Související články

Hemoroidy trápí až polovinu populace nad 50 let

Přestože se mnozí snaží o samoléčbu hemoroidů, většinou stejně skončí v rukou lékařů. Moderní operační metoda je dokáže odstranit téměř bezbolestně. "Typickými...

Nejmodernější operativní léčba hemoroidů

Odborné průzkumy ukazují, že více než 50 procent populace starší 50 let trpí obtížemi konečníku, jejichž příčinou jsou hemoroidy. Při jejich vzniku hraje roli...

Výběr článků

Načítám