Hlavní obsah

Ze špatných bot bolí celé tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatné boty mají vliv na celé tělo. Koho tedy pálí plosky nohou, má otlačeniny či kuří oka, nebo se mu už dokonce začínají vytáčet palce, měl by se poradit s lékařem. Někdy stačí jen správná vložka do bot a problém je vyřešen. Podle lékařských studií se 99 procent dětí narodí se zdravýma nohama. Třetina prvňáků ale už má nohy zdeformované. S věkem vad přibývá.

Článek

Diagnostikou a léčením bolestivých stavů nohou se zabývá podiatrie. Center s touto specializací je ale zatím v Česku poskrovnu," říká podiatr František Picek. Velký výskyt obtíží, od popraskané kůže na patách přes plíseň až po pokleslou klenbu a vbočené prsty, svědčí podle Picka o tom, že většina lidí se o nohy moc nestará. Neuvědomují si, že prevencí se mohou řadě obtíží vyhnout.

"Pravděpodobně nejčastější vadou, s níž se v ordinacích setkáváme, jsou poruchy klenby a statické deformity přednoží," uvedl lékař. Vliv na tyto vady má podle něj dědičnost, ale také prodělané úrazy a přetěžování nohou nevhodným sportem či špatným typem obuvi.

Nejdůležitější je prevence - výběr vhodné obuvi

Prevence tedy začíná výběrem vhodného typu obuvi. Zásadou je, že pohodlí není hlavní známkou kvalitní boty. Je-li pohodlná jako bačkora, nedává noze potřebnou oporu. Bota by měla být z prodyšného materiálu a vždy by měla mít zpevněnou část v oblasti paty. Takzvaný opatek by měl být co nejvyšší a nejdelší směrem k prstcům, aby bránil rotaci nohy, která vede až k bolestem zad.

Uvnitř boty by měla být dostatečná opora pro klenbu, toho lze dosáhnout vhodnou vložkou. S poklesem klenby se mění tlak na nohu při chůzi, což vede až k vybočení prstu a zvětšení kloubu u palce. K deformování nohy přispívají i jehlové podpatky. Ideální jsou podpatky 3,5 centimetru vysoké.

Pomůcky, které se dají koupit v lékárnách a specializovaných obchodech, omezí bolestivost, ale příčinu neléčí. Vložka podepře klenbu, návleky na prsty chrání před otlaky a chodidlové polštářky rozloží tlak na celou oblast, takže ploska nebolí. Pokud už ale je palec vbočený, nezbývá než operace.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy s nohama vyřeší podiatr

Jestli máš problémy s nohama, zajdi si za dobrým podiatrem. To mi řeklo nezávisle na sobě několik doktorů. Podiatrie je novým lékařským oborem.

Výběr článků

Načítám