Hlavní obsah

Vaginální záněty trápí mnoho žen

Novinky, Agáta Fischerová

Díky reklamám na probiotické výrobky jsme si už zvykli na informaci, že je naše tělo osídleno nesčetnými bakteriemi a že je důležité, aby byla přirozená flóra v organismu v rovnováze. Jinak vypuknou „nepokoje“, což se projeví zdravotními problémy. V případě bakteriálního osazenstva vaginy jsou to specifické poševní záněty, jimž se říká kvasinková infekce, mykotická vaginitida, vaginální candidióza.

Článek

Aby se patogenní bakterie v pochvě nemnožily a nepůsobily problémy, musí tam panovat mírně kyselé prostředí, v němž se jim nedaří. Optimální pH mají za úkol udržovat „hodné“ bakterie rodu Lactobacillus.

Jakmile z jakýchkoli příčin množství laktobacilů ve vagině poklesne, stane se její sekret zásaditý, „zlé“ bakterie (Candida albicans, Trichomonas vaginalis) se prudce namnoží a způsobí většině žen bohužel dobře známé nepříjemnosti – pálení a svědění, bělavý výtok, někdy zarudnutí, otoky… Nejhorší na tomto onemocnění je, že často a snadno recidivuje, takže se pro spoustu dam (a jejich gynekology) stává noční můrou.

Příčiny potíží jsou různé

Některým faktorům snižujícím množství laktobacilů nelze zabránit. Třeba polykání širokospektrých antibiotik při angíně či jiném onemocnění, které se bez nich léčit nedá. Antibiotika totiž zdecimují všechny bakterie šmahem – i ty „hodné“.

Ženy samozřejmě nemohou ani za změny hladiny hormonů (v klimakterium, v těhotenství), jež rovněž poševní prostředí zhorší, stejně jako hormonální antikoncepce, již si je ovšem taky těžko odpírat. Nikdo si sám nepřivodí ani snížení imunity nebo poruchu metabolismu cukrů při diabetu – i to vede k negativním změnám ve vagině.

Narušení poševní flóry si však řada žen způsobí sama a úplně zbytečně. Třeba používáním zásaditých mýdel a sprchových gelů, přičemž pro hygienu intimních partií se doporučují výhradně speciální přípravky s optimálním pH a většinou též s extrakty antisepticky působících bylinek (koupí se lépe v lékárně než v drogerii).

Prevence je snazší než léčba

Jakmile vaginální zánět propukne, je nutné zajít ke gynekologovi – a to bez váhání a odkladů, protože samo od sebe to nepřejde (a už vůbec ne častějším mytím zásaditým mýdlem!). A čím dřív léčba začne, tím je kratší a úspěšnější. Doporučuje se během ní vynechat pohlavní styk nebo používat kondom, neboť až čtvrtina mužů patogenní bakterie své partnerky přenáší (byť nepociťují žádné potíže).

Pokud se zánět ještě nerozběhl, ale máte důvod se domnívat, že je vaše poševní flóra něčím „rozhozená“ (zmíněnými antibiotiky, hormonálními změnami atd.), je vhodné napravit prostředí v pochvě volně prodejnými vaginálními čípky (nejlépe s přídavkem šalvěje, který působí protizánětlivě a antimykoticky).

Ty se hodí i jako prevence recidivy u žen, jež infekci právě prodělaly. A také u těch, které ze zkušenosti vědí, že jsou k zánětům náchylné. Čípek se nemusí aplikovat pravidelně, ale vždy po „rizikové činnosti“ – po pohlavním styku, po koupání v bazénu apod. Zásadou by také mělo být vyhýbat se nošení neprodyšného prádla a úzkostlivě dbát na správnou intimní hygienu.

Reklama

Související články

Holení intimních míst

V současné době považujeme holení podpaží a nohou u většiny žen za samozřejmost, přičemž mnoho žen pravidelně upravuje také ochlupení svého pohlaví,...

Intimním problémům neprospěje utajení

S přibývajícím věkem zaznamenává každá žena změny, které se týkají vzhledu jejího těla, jeho fungování a psychiky. Souvisejí s nedostatkem hormonu estrogenu...

Móda intimního oholení

Byl to svérázný výzkum. Udělaly ho čtyři dívky. Oslovily stovku mužů, kteří vyplnili dotazník. Ptaly se jich na jejich vztah k holení různých partií těla....

Výběr článků

Načítám