Hlavní obsah

Migrénou trpí 12 procent lidí

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrénou, tedy velmi silnou bolestí hlavy, trpí až 12 procent populace. Řekl to Miroslav Kalina, primář neurologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Profimedia.cz

Úplně nejčastějším spouštěčem migrény je stres.

Článek

„Běžná migréna se projevuje jako záchvatovitá bolest, nejčastěji jedné poloviny hlavy, často s nevolností nebo zvracením, ale i bez neurologických příznaků. Ve 20 procentech jde o migrénu s tzv. aurou, kterou provází porucha vidění, brnění, necitlivost či vzácně poruchy hybnosti na polovině těla,“ uvedl primář.

Trvání bolestí je různé, od jedné až dvou hodin, až po několik dnů. „Pro migrény je typické, že mezi záchvaty je nemocný zcela bez obtíží,“ sdělil Kalina.

Příčiny nejsou známé

Příčiny migrény nejsou dodnes úplně známé, jisté je pouze to, že jde o poruchu prokrvení mozku. U značné části nemocných může jít o dědičnost, příčinou záchvatovité bolesti však může být i onemocnění mozku. Proto každý nemocný s migrénou by měl být důkladně neurologicky vyšetřen, především na počítačové tomografii.

Léčba migrény se dělí na preventivní a záchranou. Preventivní spočívá v podávání řady léků u pacientů, kteří mají více než tři záchvaty migrény měsíčně. Záchraná léčba léčí již počínající nebo vyvinutý záchvat. V časné fázi pomohou běžná analgetika, v pokročilé pak léky ze skupiny triptanů, které dokáží zastavit i plně rozvinutý záchvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám