Hlavní obsah

Pití energetických nápojů může vést ke ztrátě zubů

CHICAGO

Energetické nápoje jsou doplňkem stravy, který bychom měli užívat jen v nejnutnějších případech nadměrné zátěže či únavy. Podle stomatologů totiž častá konzumace těchto drinků může vést až ke ztrátě zubů. Ale nebezpečné jsou z tohoto hlediska i další slazené nápoje s vysokým obsahem kyselin způsobujících narušování zubní skloviny.

Článek

Jenže ne každý nápoj s vysokým obsahem kyselin a tedy nízkým pH je nebezpečný. Podle odborníků je důležitější tzv. pufrovací schopnost nápoje, tedy vlastnost, kdy roztok dokáže kyselost jistým způsobem tlumit.

A právě energetické nápoje a drinky určené pro sportovce jsou z tohoto hlediska nejhorší. Přitom největší oblibě se těší u mladých lidí, u nichž navíc není dostatečně vyvinutá sklovina. Ta je porézní a podléhá snáze negativnímu vlivu kyselin.

„Mladí lidé pijí velmi mnoho limonád, sportovních nápojů a energetických drinků. Důsledky, pokud nejsou léčeny ihned a pokud jsou značné, mohou vést k velmi vážným zubním problémům, které by mohly při nápravě vyžadovat plnou ústní náhradu,“ varoval Raymond Martin z chicagské Akademie všeobecné stomatologie.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadá dokonalý úsměv

Zářivý úsměv může být u hollywoodských hvězd rozhodujícím faktorem v jejich kariéře. Tajemství dokonalého úsměvu se snažili odhalit britští vědci, kteří...

Výběr článků

Načítám