Hlavní obsah

Mrtvice postihne 35 000 lidí ročně, polovina zemře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice každoročně mrtvice (iktus) postihne 35 000 pacientů. I přes nové poznatky a léčebné metody více než polovina z nich zemře nebo je nesoběstačná. Právu to řekl Michal Bar, přednosta neurologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Článek

„Pacient se musí co nejdříve, nejlépe do dvou hodin, dostat na speciální iktové pracoviště, kde mu uzávěr tepny rozšíří. V pozdějších hodinách je již léčba náročnější a komplikovanější,“ uvedl přednosta.

V Česku by bylo zapotřebí asi 40 iktových jednotek, kde by se mrtvice léčila. Zatím jich není ani polovina, ale ministerstvo zdravotnictví podle slov ředitelky zdravotních služeb Stanislavy Pánové už dělá kroky, aby se situace zlepšila.

Pomoci má i kampaň 30 dní pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod, která začne 28. dubna a potrvá do 27. května. Občané budou moci navštívit neurologické kliniky a dozvědět se, jak mrtvici předcházet a co dělat v případě postižení.

Nejčastější příznaky

Podle lékařů jakmile člověk ucítí v ruce brnění, může to být první signál mrtvice. Dalšími příznaky jsou pokles ústního koutku, ochrnutost na část těla a špatná výslovnost. V takovém případě je třeba okamžitě zavolat záchrannou službu, která už ví, kam pacienta převézt.

Nejlepší prevencí mrtvice je zdravý životní styl, dostatek pohybu, nekouřit, optimální hladina cholesterolu v krvi a krevního tlaku.

Reklama

Související témata:

Související články

U cévní mozkové příhody rozhoduje čas

Cévní mozková příhoda, někdy zvaná mozkový infarkt či iktus, je po infarktu myokardu a rakovině třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa....

Migrény mohou předznamenávat mozkovou mrtvici

Značné riziko náhlé mozkové příhody hrozí ženám, jež v mládí sužovala specifická forma migrény s tzv. aurou. Dalšími příznaky onemocnění, jež zvyšuje nebezpečí...

Co dělat při mozkové mrtvici

Byl to blesk z čistého nebe. Vysportovaná padesátnice neměla žádné zdravotní potíže ani zdravotní rizika. A najednou dostala mozkovou mrtvici. Přestala ovládat...

Výběr článků

Načítám