Hlavní obsah

Astma postihuje sedm procent lidí

Právo, Václav Pergl

V České republice postihuje astma asi 7 procent lidí, v dětském věku patří mezi nejčastější chronické choroby. Právu to řekl v úterý docent Vít Petrů, vedoucí lékař Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce. „Na vzniku astmatu se podílejí genetické dispozice, ale nejde o vysloveně dědičné onemocnění. Dědičnost je jenom jeden z činitelů,“ tvrdí docent Petrů.

Článek

Astma může vzniknout v jakémkoliv věku, ale nejčastěji vzniká právě v dětství. Jde o chronické onemocnění průdušek, projevující se stavy dusivého kašle, výdechové dušnosti nebo astmatického záchvatu.

Ten může vzniknout jako projev styku s alergeny, ale i infekcí dýchacích cest, ba dokonce po fyzické zátěži, psychickém stresu, při změně počasí atd.

„I když se nám podaří, aby pacient dlouhou dobu astma neměl, přesto je to onemocnění celoživotní. Nemoc se totiž může kdykoliv projevit,“ nabádá docent Vít.

Podle něj nestačí astma jen léčit léky, ale důležitý je i správný režim. Především zdravá strava, dostatek pohybu a spánku a hlavně vyvarování se kontaktu s alergeny, například domácími zvířaty apod. Účinné jsou i pobyty na horách a u moře.

Reklama

Související témata:

Související články

Astmatici budou mít zjednodušenou léčbu

Lidé trpící astmatem budou moci využívat jednodušší léčbu. V současnosti se totiž mění způsob použití léku, kterým se již astma léčí. Lék budou moci pacienti...

Astma je nejčastější chronickou nemocí dětí

Ke zvýšení povědomí veřejnosti o astmatu přispívá každoročně Světový den astmatu. Letos připadl na 1. května, ale v Česku byl vzhledem k svátku práce vyhlášen...

Výběr článků

Načítám