Hlavní obsah

Brokolice může posílit stárnoucí imunitu

LOS ANGELES

Brokolice je nejen dobrým zdrojem látek působících jako prevence rakoviny močového měchýře, prostaty či kůže, ale pomáhá také lidské imunitě. Podle kalifornské studie je účinná především při posílení stárnoucí obranyschopnosti. A stejné blahodárné působení mají i další košťálové zeleniny příbuzné s brokolicí.

Článek

Účinná je v tomto druhu zeleniny sloučenina sulforafan, která hraje klíčovou roli při obnově imunitního systému, jenž se s rostoucím věkem opotřebovává a slábne. Sulforafan se vzájemně ovlivňuje s bílkovinou označovanou jako Nrf2, která slouží jako hlavní regulátor všeobecné antioxidační odpovědi těla.

Brokolice podporuje činnost antioxidantů

Tato bílkovina je schopná zapínat stovky antioxidantů, omlazujících genů a enzymů ve specifických imunitních buňkách. Tyto buňky pak mohou účinně bojovat s volnými radikály působícími poškození buněk.

Tato bílkovina je schopná zapínat stovky antioxidantů, omlazujících genů a enzymů ve specifických imunitních buňkách. Tyto buňky pak mohou účinně bojovat s volnými radikály působícími poškození buněk.

Tato bílkovina je schopná zapínat stovky antioxidantů, omlazujících genů a enzymů ve specifických imunitních buňkách. Tyto buňky pak mohou účinně bojovat s volnými radikály působícími poškození buněk. Výzkum na laboratorních hlodavcích provedl profesor Andre Nel z University of California Los Angeles. „Naše studie přispívá k rostoucímu pochopení významu obranných cest antioxidantů, které tělo využívá při boji s volnými radikály. Zmapování těchto procesů směřuje k metodám, jimiž budeme schopni zmírnit proces stárnutí. Jak stárneme, schopnost imunitního systému bojovat s nemocí a infekcemi a chránit se před rakovinou klesá jako výsledek negativního dopadu kyslíkových radikálů na imunitní systém,“ uvedl profesor Nel.

Tato bílkovina je schopná zapínat stovky antioxidantů, omlazujících genů a enzymů ve specifických imunitních buňkách. Tyto buňky pak mohou účinně bojovat s volnými radikály působícími poškození buněk. Výzkum na laboratorních hlodavcích provedl profesor Andre Nel z University of California Los Angeles. „Naše studie přispívá k rostoucímu pochopení významu obranných cest antioxidantů, které tělo využívá při boji s volnými radikály. Zmapování těchto procesů směřuje k metodám, jimiž budeme schopni zmírnit proces stárnutí. Jak stárneme, schopnost imunitního systému bojovat s nemocí a infekcemi a chránit se před rakovinou klesá jako výsledek negativního dopadu kyslíkových radikálů na imunitní systém,“ uvedl profesor Nel.

Závěry studie byly otištěny v odborném magazínu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám