Hlavní obsah

Správnému vidění se lidé musí naučit již v dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Správnému vidění se člověk musí naučit do osmi let, poté oční tkáň přestává být citlivá a pružná a některé nedostatky již nelze odstranit. Kvalitní zrak není vrozený, vyvíjí se prostřednictvím podnětů, které dítě dostává. Vyplývá to z přednášek odborníků na brněnském veletrhu Opta.

Článek

"Novorozenec vnímá jen světlo, tmu a pohyb, a pokud by dítě ve tmě vyrůstalo až do osmi let, bude až do konce života rozlišovat pouze světlo a tmu," uvedl ve svém příspěvku odborník na oční operace Milan Anton. Zdůraznil, že rodiče by měli věnovat zraku dětí velkou pozornost již v předškolním věku, a pokud mají pocit, že dítě hůř vidí, je třeba rychle navštívit odborníka. Zrak je podle vědců nejdůležitějším smyslem, člověk jeho prostřednictvím získává více než 80 procent informací o okolním světě.

Panice nemusejí propadat rodiče, jejichž dětem lékaři diagnostikují před nástupem do školy dalekozrakost. Podle Antona se s touto vadou rodí až tři čtvrtiny dětí, ale problém jim nemusí zůstat nastálo. S růstem předozadní délky oka, který je nejrychlejší do tří let a pokračuje až do 16 let, se totiž vlastnosti zraku mění a od dalekozrakosti se posouvá k normálu.

Když se u dítěte před nástupem do školy zjistí dalekozrakost kolem 0,5 až 1,5 dioptrie, je to pro rodiče vlastně dobrá zpráva, míní odborníci. Znamená to, že v dospělosti nebude zrak člověka pravděpodobně vyžadovat žádnou korekci.

O to nepříjemnější je v předškolním věku zjištění krátkozrakosti, upozorňují oční lékaři. Krátkozrakost se totiž s dospíváním zhoršuje a čím dříve se projeví, tím větší bývá její postup.

Reklama

Související témata:

Související články

Předčasně narozené děti trpí poruchami zraku

Děti, které se narodily před plánovaným termínem, mají podle švédských vědců potíže se zrakem. Narozdíl od vrstevníků, kteří na svět tolik nespěchali, tvrdí...

Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary, které vyrážejí na lidských rtech, působí nejen odpudivě, ale přinášejí postiženému i spoustu trápení a bolesti. Zvláště když vodnaté puchýřky začnou...

Výběr článků

Načítám