Hlavní obsah

Na jarní únavu máte nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře je podle statistiků více sebevražd a méně sexu. Přispívá k tomu prý jarní únava, kdy organismus oslabený po zimě musí nastartovat znovu na plný výkon. Člověk by měl začít nabírat síly, ale nemá z čeho. Většinu potíží je ovšem možné překlenout změnami denního režimu, doplňky jídelníčku ve formě vitamínů a pohybem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle psychiatra Radkina Honzáka toto kritické období právě začíná: dny se prodlužují a tělo si musí zvykat na jiný rytmus světla a tmy, což ho oslabuje. "Přichází rovnodennost a dávkovač rytmu, který je v šišince v mozku, najednou zblbne. Byl adaptován na to, že je dlouhá noc a krátký den, a najednou neví, jestli bude dlouhý den a krátká noc nebo naopak," popsal příčinu všech obtíží Honzák.

Všechny pochody v těle jsou rozloženy do 24 hodinových rytmů. Ráno má člověk nejvíce železa v krvi, dopoledne stoupá hladina hormonů, po obědě zase klesá, odpoledne kolem 16:00 je zase vysoká. "Dno rytmu je v hodině mezi psem a vlkem, mezi 02:00 a 04:00, říká se tomu také čas smrti," poznamenal psychiatr.

Všechny rytmy v těle jsou sladěny a při jejich změně, kterou podpoří ještě umělý posun času na letní, nastanou problémy. Podle Honzáka mají lidé na jarní únavu oprávněný nárok, protože se organismus přelaďuje na jiný čas ve chvíli, kdy je po zimě oslaben.

Poučte se u předků, jak bojovat s jarní únavou

Podle děkana první lékařské fakulty profesora Tomáše Zimy je možno překlenout většinu potíží plynoucích z jarní únavy změnami životního režimu. V jídelníčku by mělo převládat ovoce a zelenina, naopak mastná jídla by se měla objevit na stole jen výjimečně. Důležitý je pohyb, zvyšuje odolnost proti nemocem, snižuje duševní napětí, posiluje srdce a zlepšuje dýchání.

Honzák řekl, že má svůj recept proti jarní únavě, a to jsou jeho dvě vnučky. "Už první vnučka byla mé velké potěšení a teď mám druhou, to je takové štěstí. Také mám psa a bezvadné lidi kolem sebe," řekl.

Lidé se mohou poučit i z toho, jak předcházeli jarní únavě naši předci. Připravovali si saláty a polévky z prvních listů pampelišek, kopřiv, řeřichy, potočnice a květů sedmikrásek. Na pročištění organismu užívali čaje z listů břízy, oblíbená byla májová bylinná vína a pitné kůry z březové mízy.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jarní únavu je nejlepší zelenina a ovoce

Malátnost a ochablost, na něž si s na začátku jara stěžuje většina lidí, není v žádném případě známkou lenosti nebo neochoty vykonávat jakoukoli práci. Podle...

Od chronické únavy může pomoci i psychiatr

Nadměrná, dlouhotrvající únava je velký problém. S jejími příznaky neváhejte vyhledat lékařskou pomoc, což na sebe ovšem může navázat jisté komplikace. Mnozí...

Výběr článků

Načítám