Hlavní obsah

Chřipka dokáže i zabít

Právo, Petr Veselý

Chřipka zabila víc lidí, než jich padlo v první světové válce. Při epidemii v letech 1918-19 jich zemřelo kolem 30 miliónů, ve válce asi 10 miliónů. Zabiják však už dlouho nezmutoval do takhle agresivní podoby. Stala se z něj podceňovaná choroba.

Článek

Bohužel až příliš. Málokdo ví, že na chřipku umírá v ČR několik set lidí ročně. Organismus zdravého člověka ji zvládne bez velkých potíží. Hůř jsou na tom lidé z několika rizikových skupin. Kardiaci, lidé s plicními chorobami, jako je třeba CHOPN (chronická plicní obstrukční nemoc), a vůbec s dýchacími obtížemi. Ale také diabetici, senioři a hodně malé děti (do 12 měsíců), které ještě nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém.

„Chřipka jim může způsobit dramatické nebo hodně nepříjemné potíže,“ říká prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Velice nebezpečný je podle něj například chřipkový zápal plic. Přes hospitalizaci v nemocnici na jednotce intenzívní péče (JIP) na něj polovina pacientů umírá.

Vážným zdravotním problémem je i zánět srdečního svalu, který často doprovází bušení srdce, únava, slabost, nevolnost, střevní problémy, komplikace s dechem atd. I tito pacienti končí na JIP.

Banální určitě není ani akutní zánět hrtanu, zánět svalů, postižení nervů nebo velké rozkolísání hladiny krevního cukru, které postihuje diabetiky a nejednou vyžaduje pobyt v nemocnici.

„Ale i u relativně zdravých lidí, a zejména pak malých dětí, může chřipka způsobit, že virem oslabené sliznice nezvládnou některou z běžných bakteriálních infekcí,“ zdůrazňuje profesor Beran. „Často jim pak znovu stoupnou teploty a může se u nich objevit zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin nebo i zápal plic.“

Velice dobře jsou tyto komplikace popsány na www.chripka.cz. Najdete tu i řadu dalších praktických informací.

Nejúčinnější obrana

Nejúčinnější obranou proti chřipce je očkování. Většina pojišťoven na něj v různé míře přispívá a u některých pacientů ho i plně hradí. Je dobré se zeptat praktického lékaře nebo na informačních linkách zdravotních pojišťoven, případně na internetu www.chripka.cz a www.ordinace.cz.

„Očkování chrání člověka po dobu 6 až 12 měsíců ze 70 až 90 procent, ale jen proti určitému viru chřipky,“ vysvětluje profesor Beran. „Obvykle proti tomu, u kterého se dá předpokládat, že bude nejrozšířenější. Mladé lidi očkování ochrání před chřipkou obvykle úplně, u starších lidí se může stát, že chřipku prodělají, ale v mnohem lehčí podobě, a tedy s menším rizikem následných komplikací.“

Mnozí z těch, kteří si stěžují, že je chřipka skolila i přes očkování, se podle něj nakazili spíš některou z bakteriálních infekcí horních cest dýchací, jako je nachlazení, rýma, kašel, laryngitida apod.

Záchranná brzda antivirotik

„Konečně lék na chřipku,“ volal mi známý, který na internetu našel článek o Viregytu-K. Ukázalo se, že jde o lék, který se dosud užíval k léčbě Parkinsonovy nemoci a nedávno byl schválen jako antivirotikum. Brzdí projevy nejčastější chřipky typu A, pokud ho pacient začne užívat včas (do 48 hodin).

Profesor Beran mi vysvětlil, že antivirotika brání různými mechanismy množení virů. Jsou jakousi záchrannou brzdou pro pacienty, kterým chřipka může způsobit vážné potíže a o nichž tu byla řeč. Zvlášť pokud se proti ní nenechali očkovat nebo jim očkování pomohlo méně.

Dělí se na antivirotika 1. generace (vedle Viregytu - K s účinnou látkou amantandin je to i lék s rimantadinem) a na antivirotika 2. generace (Tamiflu, Relenza apod). Ta první jsou levnější, ale vir se vůči nim stane snáz odolný. Ta druhé jsou dražší, vir se však na ně stává rezistentní mnohem obtížněji. Ceny antivirotik se pohybují v rozmezí 100-900 Kč a téměř všichni pacienti si je musí hradit. Vzhledem k tomu, jakým komplikacím mohou lidé z rizikových skupin předejít, nejde zase o tak astronomické částky.

Co ukázaly domovy důchodců

Jak nebezpečná dokáže být chřipka pro seniory, ukazují čísla z domovů důchodců. Po chřipkových epidemiích se obvykle uvolnilo 30-40 % míst. Tolik starších lidí následkům chřipky podlehlo. Jakmile Ministerstvo zdravotnictví ČR zavedlo očkování proti chřipce, najednou začaly být delší čekací lhůty na volné místo. Chřipkové epidemie tam navíc probíhají s mnohem menšími následky. Očkování totiž nesnižuje jen počet úmrtí, ale i délku hospitalizace v nemocnicích a další následné komplikace.

Jako záludný startér chorob

Jen málokdo zůstane doma s chřipkou v klidu a v teple doporučených pět dní. O tom, že by se další týden méně zatěžoval kvůli rekonvalescenci, už vůbec nemůže být řeč. Přitom chřipka, zvlášť špatně léčená, může odstartovat řadu chorob, ke kterým máme dispozice nebo které jsou zatím latentní. Třeba cukrovku, dnu, problémy se srdcem, ale také roztroušenou sklerózu, zvýšený krevní tlak nebo astma.

Reklama

Související témata:

Související články

Mytí rukou ochraňuje naše tělo před viry

Mytí rukou vodou a mýdlem je jednoduchý a účinný prostředek, který pomáhá bránit šíření respiračních virů, od běžných virů nachlazení až pod smrtelně...

Výběr článků

Načítám