Hlavní obsah

Zájem Čechů o kontaktní čočky roste.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku jsou přes 20 let a stále více lidí si je kupuje na celodenní nošení, nebo jako doplněk k brýlím, třeba pro chvíle sportu. Až 95 procentům uživatelů není podle zástupce primáře Beskydského očního centra ve Frýdku-Místku Tomáš Utíkal více než 30 let.

Článek

Brýle se podle něj osvědčily jako doplněk, který zlepší vidění a navíc podtrhne osobnost nositele. Při vstupu z chladna do teplé místnosti se však zamlží a z člověka je slepec. V dešti a sněhu se musejí brýle čistit a hrozí poškrábání skel, tím klesá jejich životnost. Brýle nejsou vhodné ani pro aktivní sportovce.

Význam dobrého zraku dokládá podle Utíkala fakt, že 80 procent informací zprostředkuje zrak. Lidí se špatným zrakem, kteří hledají řešení, přibývá. Senioři chtějí aktivně žít a potřebují vidět. Mladí tráví hodiny u počítače a rychleji se jim kazí zrak.

Pro děti čočky až po 13. roce

Nejčastějším řešením je nákup brýlí, stále více lidí ale volí i kontaktní čočky. Mohou je mít už děti. Miminko s šedým zákalem se operuje měsíc po narození a od dvou měsíců má kontaktní čočky. To je ale spíše výjimka, obvykle dostávají děti čočky až po třináctém roce života. Až v 70 procentech jsou to dívky, v tomto věku myslí hlavně na parádu. Chlapci zase častěji chtějí čočky kvůli sportu. V dospělosti se zájem o kontaktní čočky zhruba vyrovnává, i když dál mírně převažují ženy.

Utíkal ocenil u kontaktních čoček ostrost vidění, která je v celém spektru, zatímco u brýlí je zorné pole omezené rámečky. Čočky se nezamlží a ve slunečných dnech si člověk může nasadit sluneční brýle, aniž ztrácí ostrost vidění.

Čočky nejsou pro každého

Ne každý ovšem kontaktní čočky v oku snese. Vadí lidem, kteří pracují dlouho u počítače, v klimatizované, zakouřené či špatně osvětlené kanceláři a v prašném prostředí. Nejsou vhodné ani pro lidi s poruchou imunity, diabetiky a pro některé alergiky. Nesnesou je ani lidé trpící syndromem suchého oka, při němž v oku řeže a pálí.

Lidské oko mrkne zhruba 14 000 krát za den. Víčkem se rozprostírá po jeho povrchu tekutina, která oko chrání. Právě pocit cizího tělesa v oku a pocit sucha jsou nejčastější příčinou, proč i zdraví lidé kontaktní čočky odmítají. Podle Utíkala by měli zkusit jednodenní čočky s trojím zvlhčením, které při každém mrknutí uvolní zvlhčující látku do slz. Nošení čoček je tak pro oko pohodlné po celý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré novinky u brýlí a kontaktních čoček

Brýle, ale i kontaktní čočky, které si nasazujeme do očí, mají dnes vlastnosti, o nichž většina z nás nemá ani tušení. Uvědomil jsem si to na únorovém...

Výběr článků

Načítám