Hlavní obsah

Britové začali léčit cukrovku transplantací

– LONDÝN
Právo, aa

Zřejmě první projekt léčby cukrovky cestou masové transplantace inzulínotvorné tkáně byl odstartován v Británii. Šest diabetologických klinik nabízí za vládní peníze pacientům novou metodu transplantace tzv. Beta-buněk, v nichž se tvoří životně důležitý hormon inzulín. Ten si diabetici prvního typu (asi 10 procent všech cukrovkářů) musí denně injekčně aplikovat.

Článek

Program je cílen na 250 tisíc diabetiků – zejména na ty, kteří trpí tzv. brittle variantou nemoci, vedoucí k častým a nečekaným poklesům hladiny krevního cukru. Tato tzv. hypoglykémie poškozuje mozek a vede ke kómatu, jenž může končit i smrtí.

Britská vláda zatím na program vyčlenila 10 miliónů liber (asi 34,4 mil. korun), což umožní dva tisíce transplantací.

Britská vláda zatím na program vyčlenila 10 miliónů liber (asi 34,4 mil. korun), což umožní dva tisíce transplantací.

Podle šéfa diabetologické asociace Douglase Smallwooda to přinese velké úspory na nákladech za léčení hypoglykemických stavů, které ročně stojí 15 miliónů liber.

Plošné transplantace vycházejí z úspěšných testů revoluční metody, která zabraňuje známému riziku transplantací. Autoimunitní systém je naprogramován tak, aby zničil veškerou cizí tkáň, a pokud není vysoká biologická shoda mezi „obdarovaným“ pacientem a dárcem“ tkáně či orgánu, transplantát je postupně, během asi pěti let zničen.

Hormon vzniká v ocelové kapsli

V poslední době však výzkum postoupil a byla nalezena a v Kanadě klinicky ověřena metoda „obelstění“ autoimunitní reakce. Asi 500 až tisíc Beta-buněk je uzavřeno do pouzdra na bázi ocele a látky z mořských řas, které má mikroskopické póry. Po voperování do pacientova těla začnou buňky vylučovat inzulín, ale před destruktivními procesy organismu jsou chráněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Varovný signál krevního cukru po jídle

Vypadalo to záhadně. Lékaři našli u řady diabetiků poškozené oční pozadí, ale také zhoršující se prokrvení ledvin a další vážné komplikace. Přitom hladinu...

Výběr článků

Načítám