Hlavní obsah

V ČR je pouze 16% lidí očkovaných proti klíšťové encefalitidě

Právo, Václav Pergl
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 546 lidí a čtyři zemřeli. V porovnání s rokem 2006 je sice určitý pokles hlášených případů, ale zvýšil se počet úmrtí a zhoršil se i průběh onemocnění a jeho následky.

Článek

„Závažné a nebezpečné průběhy se týkají především starších lidí, kteří jsou bohužel očkováni naprosto nedostatečně,“ řekl v úterý Právu doktor Václav Chmelík, primář infekčního oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích. Dodal, že s narůstajícím věkem se zvyšuje procento opravdu těžkých průběhů s trvalými následky. Důvodem je skutečnost, že virus napadne organismus zatížený četnými chronickými nemocemi, které souvisí s věkem.

U nás 16% očkovaných, v Rakousku skoro každý

Proočkovanost obyvatel proti klíšťové encefalitidě se sice loni oproti roku předešlému zvýšila na 16 procent, ale například v porovnání s Rakouskem, kde je proočkovanost téměř 90 procent je to stále velmi málo.

"V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou lze napravovat pouze příznaky a neexistuje terapie, která by léčila přímo onemocnění. Proto klademe takový důraz na prevenci a očkování,“ řekl Právu profesor Roman Prymula, děkan Fakulty vojenského lékařství Univerzity obrany v Hradci Králové.

Zdravotní pojišťovny nabízejí v rámci preventivních programů příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě buď bez omezení věku anebo mají i speciální programy pro osoby nad 60 let. A právě teď je nejvhodnější chvíle se nechat proti tomuto onemocnění, které přenášejí klíšťata očkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám