Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.

Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.

„Ta data jasně naznačují, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem mohou vést k většímu přibývání na váze a tloušťce, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem,“ uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

Podle jedné teorie zřejmě tělo při požívání sladkých potravin očekává, že se do žaludku a dále do trávicího traktu dostane vysoce kalorická potravina. Jenže pokud k tomu nedojde, pak je metabolismus oklamán a má horší problém omezovat chuť k dalšímu jídlu. Jestli se tato teorie prokáže, pak stejné účinky jako sacharin bude mít také aspartam, sukraloza a acesulfam.