Hlavní obsah

Přes 45 % Čechů trpí nadváhou, ale jen 14% z nich to řeší

– PRAHA
Novinky, das

Celosvětově roste počet těch, kteří trpí obezitou a jejich zdraví je tak ohroženo velkým množstvím onemocnění. Bohužel ani Češi nejsou výjimkou. Jak na tom jsme ohledně stravovacích návyků a jejich následků odhalil průzkum, který provedl na sklonku loňského roku pracovní server www.Job3000.cz.

Článek

Anketa, které se zúčastnilo 215 respondentů, ukázala, že zatímco podvýživou v České republice trpí zhruba 10 % lidí, přes 45 % lidí naopak trpí nadváhou či dokonce obezitou. Ale jenom 14% z nich to opravdu řeší. Zbylých 31 % dotázaných, tedy přibližně každý třetí člověk, bere tento problém na lehkou váhu.

Přičemž nadváha a zejména obezita přináší většině lidem mnohé zdravotní komplikace. Zpočátku se jedná „jen“ o malé problémy, jako je pálení žáhy, nadýmání, zvýšený krevní tlak či pocení. Později se přidávají problémy daleko závažnější, kvůli kterým je třeba svěřit se do péče lékařů, jako jsou například problémy s klouby, poruchy plodnosti, cukrovka, srdeční problémy či poruchy krevního oběhu.  V nejhorších případech bohužel přichází infarkty, mrtvice či rakovina.

Reklama

Související témata:

Související články

Už více než polovina národa má nadváhu

V České republice už má nadváhu nebo je obézní 52 procent osob starších 18 let. Je to o tři procenta víc než před pěti lety. Zastavit tento varující trend...

Výběr článků

Načítám