Hlavní obsah

Proti mononukleóze nás brzy ochrání očkování

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Infekční mononukleózu způsobuje tzv. Virus Epstein-Barrové nebo-li EBV, který patří mezi nejčastější lidské viry. Lidé mohou být tímto virem infikováni, přesto se samotné onemocnění mononukleózou rozvine asi jen u 30–40 procent dospívajících. Belgičtí vědci prokázali účinnost vakcíny proti této nemoci.

Článek

Infekce EBV probíhá často bez příznaků. Velmi často se lidé nakazí, aniž o tom vědí. Na proběhlou infekci pak přijdou zcela náhodou při vyšetření krve u jiného zdravotního problému. Někdy však infekce vyvolá infekční mononukleózu, která je často spojena s některými onemocněními lymfatického systému, jako jsou leukemie a lymfomy. Tato onemocnění se vyskytují především u lidí s oslabeným imunitním systémem.

Studie belgických vědců prokázala účinnost vakcíny proti EB viru. Podle vědců může očkování snížit pravděpodobnost infekční mononukleózy až pětkrát.  

Vědci se zaměřili na látku obsaženou ve vakcíně - glykoprotein 350, který usnadňuje vstup EB viru do buněk imunitního systému. "Klinické zkoušky proběhly u dvou skupin. V jedné byli nemocní, kteří v minulosti měli EBV, naočkováni třemi dávkami této vakcíny. V kontrolní skupině bylo použito placebo," uvedl server www.pandemie.cz.

Během osmnácti měsíců se příznaky infekce virem Epstein-Barrové objevily u deseti procent respondentů očkovaných placebem a pouze u dvou procent očkovaných účinnou látkou. Z toho vyplývá, že vakcína může snížit pravděpodobnost onemocnění infekční mononukleózou až pětkrát.

V budoucnu by účinná vakcína proti infekční mononukleóze mohla pomoci ve výzkumu prevence a léčby vážnějších onemocnění spojených s EBV, jako jsou leukemie a lymfoproliferativní onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám