Hlavní obsah

Jak hubnou hollywodské hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani zahraniční celebrity nejsou přirozeně štíhlé a krásné ženy. Některé z nich tráví hodiny v posilovně, jiné se vzdávají v podstatě všeho, co je dobré, a pojídají jen opravdu velmi málo kalorická jídla. Většina z nich se ale velmi často uchyluje k tzv. rychlým metodám hubnutí. Podle lékařky Kateřiny Cajthamlové ale ne všechny triky známých tváří fungují a některé dokonce škodí zdraví.

Článek

Poslední výstřelky z Hollywoodu v oblasti hubnutí vyšly nedávno v knize Kym Douglasové a Cindy Pearlmanové "Tajemství diet z Hollywoodu".

"Byla jsem svědkem toho, jak je velikost v Hollywoodu stále důležitější. Zatímco před 20 lety bylo normální mít velikost 38, dnes musíte nosit velikost nula. Ale největším tajemstvím, které jsem se od celebrit dozvěděla, je to, že nejsou "na dietě". Jedí normální věci, ale nejí jich příliš," řekla listu China Daily autorka knihy Kym Douglesová.

Novinářka tuto zkušenost zažila například s britskou herečkou a modelkou Elizabeth Hurleyovou, která snídala smažená vajíčka se slaninou. "Řekla mi, že k obědu bude mít jen salát a pak něco malého k večeři, takže dát si tučnou slaninu je tím pádem v pořádku," popsala Douglesová.

Triky na štíhlé tělo mají i slavní herci

Například americký herec Owen Wilson si každý den dopřává dvojitou porci chřestu, protože věří, že je to močopudná potravina, která zmenšuje nadýmání. Stejný močopudný účinek má prý také pampeliškový čaj, který popíjí hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová nebo i Madonna.

"S tím nadýmáním souhlasím, ale na močopudné látky bych zareagovala velmi negativně. Na hmotnosti se to sice projeví, jedná se ale o ztrátu vody, takže je to naprosto chybný typ hubnutí. Vodu tělo potřebuje," komentuje metodu celebrit Kateřina Cajthamlová.

Lépe odbornice na zdravou výživu hodnotí postup herce Matthewa McConaugheyho, který si při návštěvě restaurace nezapomene vzít s sebou zubní kartáček. Věří totiž, že po vyčištění chrupu vyšle nová chuť v ústech do mozku signál, že je žaludek už plný.

"To je rozumný trik, zabavit se jinou činností. Vypláchnutím úst také dojde k oživení chuťových pohárků. Pomůže to zejména tam, kde je nutkavá chuť na sladké nebo na slané," souhlasí doktorka.

Velmi oblíbené a dietní je sushi

Pochopení má Kateřina Cajthamlová i pro triky hollywoodských sokyní Jennifer Anistonové a Angeliny Jolieové. I když spolu herečky kvůli Bradu Pittovi nechtějí mít příliš společného, trik na štíhlou postavu mají stejný. Obě si dopřávají japonské sushi, které má málo kalorií a díky mořským řasám, které jsou bohaté na vitamíny a snižují cholesterol, je i zdravé.

"Proč ne, ale chci upozornit, že u syrových ryb hrozí poměrně dost nemocí a že jakákoliv nepestrá strava v dlouhodobém efektu není zdraví prospěšná," podotýká Cajthamlová.

Zajímavý tip pro udržení štíhlé linie mají také americké herečky Julia Robertsová a Uma Thurmanová. Aby dámy zahnaly své chutě na mlsání, sáhnou po pletacích jehlicích. Pletení prý nejen odvede pozornost od pochoutek, ale také ulehčí od stresu a zlepší jejich soustředění.

Nejnebezpečnější metodou hubnutí je hladovění

Triky na hubnutí používají nejen zahraniční krásky, ale i ty české. "Když chci trochu shodit, omezím se samozřejmě v jídle, například si místo hlavního chodu dám jen polévku. Pomáhá mi taky vypít před spaním citronovou šťávu, prý zrychluje metabolismus," řekla první Česká vicemiss 2006 Mirka Košťanová.

"To je mýtus a navíc (je to) naprosto nevhodné pro lidi s podrážděným žaludkem nebo onemocněním střev," komentovala trik s citronovou šťávou Kateřina Cajthamlová, podle které je nejnebezpečnější metodou hladovění.

"Zatímco svalová tkáň potřebuje pohyb a živiny, tuková tkáň vydrží bez obojího. Ti, kdo hladoví, si zadělávají na to, že se jim takzvaně zbrzdí metabolismus a dojde k tomu, že si spotřebovávají vlastní svalovou tkáň a mění ji za tuk," uzavřela Cajthamlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Hustota stravy pomůže zhubnout

Pomoci snížit tělesnou váhu může kromě počítání kalorií či snahy jíst pomalu vám může i denzita jídla. Za tímto zdánlivě složitým pojmem se skrývá...

Tloustnutí: Jak odhalit skryté chyby

Hodně lidí překvapí, jak jednoduše se dá odhalit většina chyb, kvůli kterým tloustnou. Stačí, aby si týden poctivě zapisovali, co snědli, kdy a v jakém...

Přejídání je způsobováno nedostatkem leptinu

Proč se někteří lidé tak přejídají a jiní jsou stále sytí? Vědci teď nalezli odpověď. Klíčovou roli hraje metabolický hormon leptin. Ti, co ho mají v těle...

Výběr článků

Načítám